Într-o rară declarație mustrătoare a Consiliului de Securitate ONU, această entitate și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația din statul Rakhine din Myanmar, unde peste 370.000 de musulmani Rohingya au fost forțați să treacă granița către Bangladesh pentru a scăpa de violențe.
În această declarație apărută miercuri, Consiliul ONU format din 15 membri au luat la cunoștință în legătură cu atacurile din Myanmar și le-au condamnat foarte serios. Aceștia au spus că trebuie luate măsuri urgente pentru restabilirea ordinii publice în vederea protecției cetățenilor.
Potrivit lui Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU, declarația a marcat un moment istoric, a fost pentru prima dată când în ultimii 9 ani când consiliul a căzut de acord în această problemă. Părerile au fost mereu foarte împărțite și foarte contradictorii.
„Ne-am adunat ca să discutăm gravitatea situației, și am rugat pe secretarul general Jeff Feltman să ne informeze cât mai exact cu privire la catastrofa abătută asupra Rakhine și asupra musulmanilor Rohingya” spune Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU.
Cine sunt musulmanii Rohingya?
Musulmanii Rohingya reprezintă un popor fără stat, fără țară, o minoritate în Myanmar. Numărul lor este de maxim 1 milion de persoane. Myanmar nu-i recunoaște drept cetățeni alături de celelalte 135 de grupuri etnice din țară. De asemenea, statul îi consideră imigranți ilegali și-i vede cu rădăcini către Bangladesh. Potrivit Human Rights Watch, legea împotriva Rohingya este discriminatorie și împiedică dreptul la circulație, la educație și la muncă. Rohingya nu au voie să cumpere terenuri sau case iar de pe locurile unde se aciuiesc, pot fi dați afară oricând fără anunț prealabil.