Home Tehnologie NASA regândește planul de a aduce mostre de pe Marte, din lipsă...

NASA regândește planul de a aduce mostre de pe Marte, din lipsă de fonduri

48
0

NASA caută metode ingenioase prin intermediul cărora să aducă înapoi pe Terra mostrele de sol adunate de robotul Perseverence de pe planeta Marte. Robotul care a aterizat pe Marte în februarie 2021, a adunat mostre de teren din craterul Jezero, unde cândva a existat un imens lac și o deltă a unui râu. Oamenii de știință cred că aceste mostre ne-ar ajuta să înțelegem mai bine dacă a existat viață pe Marte.

Planul inițial pentru programul Mars Sample Return, un parteneriat dintre NASA și Agenția Spațială Europeană, era unul destul de complex. Acesta implica multiple misiuni lansate de pe Terra pentru a colecta mostre apoi ar fi trebuit să se lanseze o rachetă de pe Marte spre Terra care să aducă acasă aceste mostre. Din cauza complexității, există dubii foarte mari în ceea ce privesc șansele de reușită.

Astfel, programul a fost amânat până în 2031, până când se vor căuta și fondurile necesare pentru dezvoltarea echipamentelor. Această misiune nu ar trebui să coste mai mult de 7 miliarde de dolari, însă tăierile de fonduri din ultimii ani aduse agenției NASA și-au spus cuvântul, doar pentru anii 2024 – 2025 s-a implementat o politică de reducere a bugetului cu 2.5 miliarde de dolari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here