Home Tehnologie Astronomii au descoperit o gaură neagră masivă la mai puțin de 2000...

Astronomii au descoperit o gaură neagră masivă la mai puțin de 2000 de ani lumină de Terra

139
0

Astronomii au observat cea mai masivă gaură neagră stelară cunoscută din galaxia Calea Lactee, după ce au detectat o mișcare neobișnuită în spațiu. Așa-numitul „gigant adormit”, numit Gaia BH3, are o masă de aproape 33 de ori mai mare decât a soarelui nostru și este situat la 1.926 de ani lumină distanță, în constelația Aquila, ceea ce o face a doua cea mai apropiată gaură neagră cunoscută de Pământ.

Cea mai apropiată gaură neagră este Gaia BH1, care este situată la aproximativ 1.500 de ani lumină distanță și are o masă de aproape 10 ori mai mare decât cea a soarelui nostru. Astronomii au descoperit gaura neagră în timp ce parcurgeau observațiile realizate de telescopul spațial Gaia al Agenției Spațiale Europene pentru o viitoare comunicare de date către comunitatea științifică.

Cercetătorii nu se așteptau să găsească nimic, dar o mișcare ciudată – cauzată de influența gravitațională a Gaia BH3 asupra unui corp din apropiere – le-a atras atenția. Multe găuri negre „latente” nu au un însoțitor suficient de aproape de „mâncat”, așa că sunt mult mai greu de observat și nu generează nicio lumină. Dar alte găuri negre stelare atrag materialul din stele însoțitoare, iar acest schimb de materie eliberează raze X strălucitoare care pot fi observate prin telescoape.

Mișcarea unei vechi stele gigantice din constelația Aquila a dezvăluit că aceasta se afla într-un dans orbital cu o gaură neagră latentă și este a treia astfel de gaură neagră latentă observată de Gaia.

Cercetătorii au folosit telescopul mare al Observatorului European de Sud din deșertul Atacama din Chile și alte observatoare de la sol pentru a confirma masa Gaia BH3, iar studiul lor a oferit, de asemenea, noi indicii despre cum au apărut astfel de găuri negre uriașe. Descoperirile au apărut marți în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

„Nimeni nu se aștepta să găsească o gaură neagră de mare dimensiune care pândește în apropiere, nedetectată până acum”, a spus autorul principal al studiului Pasquale Panuzzo, astronom la Observatoire de Paris, parte a Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța și membru al colaborării Gaia. , într-o declarație. „Acesta este genul de descoperire pe care o faci o dată în viața de cercetător.”

Titlul pentru cea mai masivă gaură neagră din galaxia noastră va aparține întotdeauna Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă situată în centrul Căii Lactee, care are de aproximativ 4 milioane de ori masa soarelui, dar asta pentru că este o gaură neagră supermasivă, mai degrabă decât o gaură neagră stelară.

Procesul prin care se formează găurile negre supermasive este puțin înțeles, dar o teorie sugerează că se întâmplă atunci când norii cosmici masivi se prăbușesc. Găurile negre stelare se formează atunci când stelele masive mor. Deci Gaia BH3 este cea mai masivă gaură neagră din galaxia noastră care s-a format din moartea unei stele masive.

Găurile negre stelare observate în galaxia Calea Lactee sunt de aproximativ 10 ori mai masive decât soarele, în medie. Până la descoperirea lui Gaia BH3, cea mai mare gaură neagră stelară cunoscută din galaxia noastră a fost Cygnus X-1, care este de 21 de ori masa Soarelui. În timp ce Gaia BH3 este o descoperire excepțională în galaxia noastră după standardele astronomilor, este similară ca masă cu obiectele găsite în galaxii foarte îndepărtate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here