Gunoi de pe Stația Spațială Internațională a supraviețuit intrării în atmosferă de pe orbită și a trecut printr-un acoperiș al unei case din Florida, potrivit celor de la NASA. Agenția federală a dat ordinul pentru arderea în atmosferă a 2630 kilograme de deșeuri de pe Stația Spațială Internațională pe 8 martie anul acesta, însă o bună parte din aceste deșeuri au supraviețuit intrării și a ajuns în casele oamenilor.
„A făcut un zgomot teribil, aproape că i-a căzut în cap fiului meu. Eram la 3 camere distanță și tot s-a auzit îngrozitor” spune Alejandro Otero, proprietarul unei case din Florida în care au pătruns resturi din aceste deșeuri. Acest eveniment clar a pus pe gânduri cercetătorii de la NASA care trebuie acum să-și revizuiască calculele legate de materialele care pot sau nu pot supraviețui reintrării în atmosferă.
Otero spune că a recunoscut bucata de gunoi care i-a intrat prin acoperiș, știa că este vorba despre deșeuri din cosmos. „Ceva a trecut prin casă efectiv, a făcut gaură și-n tavan și-n podea. Sunt mulțumit că nu a fost nimeni rănit” declară acesta. După ce a analizat bucata de gunoi căzută în casa familiei Otero din Florida, NASA a confirmat că sunt deșeuri provenite de la un pachet trimis spre SSI.
„Stația Spațială Internațională va efectua o investigație amănunțită legată de arderea deșeurilor prin reintrarea lor în atmosferă. Vom stabili exact din ce cauză aceste resturi au supraviețuit” spune NASA într-o declarație de presă. NASA aduce constant pe Terra lucruri de pe Stația Spațială Internațională, în special teste de laborator desfășurate acolo folosind capsula Dragon a celor de la SpaceX.
Dar după instalarea unor noi baterii pe Stația Spațială Internațională în 2021, autoritățile au scăpat de un palet plin cu baterii pe bază de nickel-cadmiu într-un mod mai năstrușnic. Un braț robotic a prins paletul cu gunoi care cântărea cam cât un SUV și l-a aruncat spre orbita pământului. Agenția spera ca aceste deșeuri să se dezintegreze în atmosferă din moment ce aveau o viteză de intrare de 22 de ori viteza sunetului.