Home Problema Imigranților Pentru unii, cea mai mare speranță la libertate este să scape din...

Pentru unii, cea mai mare speranță la libertate este să scape din SUA și să fie arestați în Canada

1527
0

Jean-Enice Frederic vrea să fie arestat.

„Am multe rude în Haiti pe care am vrut să le aduc în SUA  dar nu am rezidență.  Mă gândesc la ei zilnic, la soția și copiii mei” spune Frederic.

Într-o fundătură numită Roxham Road, Frederic trece printr-un șanț îngust care separă SUA de Canada. Poliția canadiană așteaptă calm pe Frederic să ajungă pe partea cealaltă. Aceștia avertizează pe toți cei care se apropie că ceea ce fac este ilegal și că dacă vor continua, vor fi arestați.Jean-Enice Frederic

Dar acesta este primul pas doar, odată ce Frederic va fi arestat, alături de alte mii asemenea lui care au traversat pe jos provincia Quebec în ultima săptămână, pot aplica pentru azil în Canada. Acesta speră să existe astfel o șansă la uniune după ce a fost nevoit să stea departe de rudele din Haiti timp de 17 ani. Apoi, sper ca întreaga lui familie să poată aplica pentru azil în Canada.

În ultima lună, Greyhound și alte linii de autobuze au călătorit tixite cu imigranți – în marea lor majoritate din Haiti – au dus oamenii din SUA către Canada. Fiecare a ajuns cum a putut în Plattsburgh, New York, cu trenul, cu autobuzul, etc.

Frederic este al 300-lea care trece astăzi ilegal către Canada, trăgând după el puțina avere pe care o are, pusă într-un geamantan. Haitienii au invadat SUA după epidemia de holeră din 2010, apărut în urma cumplitului cutremur din același ani. Frederic are TPS “temporary protected status” din partea autorităților americane primit după acel cutremur dar scopul său nu este să rămână în SUA, ci să ajungă în Canada. Ei bine, după ce Trump a anunțat că aceste TPS-uri nu se vor mai reînnoi, 59.000 au dat buzna la granița cu Canada, sperând să fie arestați.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here