Home Terorism Președintele din Filipine apelează la legea marțială

Președintele din Filipine apelează la legea marțială

878
0
legea marțială

Președintele din Filipine, Rodrigo Duterte nu s-a bucurat prea mult de vizita la Moscova, întrucât în țara lui au avut loc niște înfruntări destul de dure dintre trupele guvernului filipinez și militanții islamiști, marți seară, în sudul orașului Marawi. Agenția media a celor de la ISIS, Amaq Agency, a făcut publică o declarație în care se specifica faptul că luptătorii Statului Islamic au pornit o ofensivă de amploare împotriva trupelor filipineze din orașul Marawi. Într-un discurs ținut de la Moscova, Ministrul de Externe filipinez Alan Peter Cayetano a spus că violențele din Mindanao sunt prioritatea președintelui Duterte, în ciuda vizitei la nivel înalt la Moscova și Sankt Petersburg.

„Rușii vor înțelege faptul că securitatea oamenilor din Filipine, în special a celor din Marawi și Mindanao este o prioritate pentru Președintele Duterte. Vor înțelege că Președintele Duterte este esențial pentru Filipine și că trebuie să fie acolo. Eu însă voi rămâne la Moscova” spune Cayetano.

Violențele au obligat pe Rodrigo Duterte să declare legea marțială atât în Marawi cât și în insula mult mai mare, Mindanao. Ciocnirile dintre trupele guvernamentale și gruparea Maute, o organizație islamică bazată în Mindanao au început în Marawi, un oraș de circa 200.000 de locuitori marți, la ora locală 14. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Ernesto Abella a confirmat faptul că oameni înarmați au preluat controlul asupra câtorva instituții ale statului din oraș și că au dat foc altora, inclusiv unei biserici, unei școli și unei închisori. 3 soldați filipinezi au murit până acum, în timp ce alți 12 au fost răniți în schimburile de focuri. La orele 22, legea marțială a fost instaurată și s-au primit întăriri. Terorismul este o problemă majoră în sudul Filipinelor, unde grupările Maute și Abu Sayyaf își fac veacul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here