Potrivit unui raport WWF, două treimi din animalele sălbatice ale lumii vor dispărea până la finalul anilor 2020 dacă nu se face ceva pentru a stopa acest lucru. Din 1970 până în prezent, am pierdut deja 58% din totalul speciilor de pești, mamifere, păsări și reptile. Dacă aceste cifre se vor dovedi a fi adevărate (știu că par cam ciudate), viața sălbatică dispare de pe planetă într-un ritm de 2% pe an.
„Cauza este mai mult ca sigur mâna omului, suntem la începutul celei de-a 6-a extincții în masă. Au mai fost 5 înainte și cu siguranță noi o trăim pe cea de-a 6-a. Se întâmplă pentru că folosim prea multe resurse ale planetei și distrugem prea multe habitate ale animalelor” spune cercetătorul WWF, Martin Taylor.
În acest raport, extincția galopantă a vieții sălbatice are drept cauze: distrugerea habitatelor, exploatarea resurselor planetei, poluarea și schimbările climatice rezultate în urma poluării. Zonele mlăștinoase, lacurile și râurile se află într-un stadiu mult mai prost față de anii 1970, au pierdut 81% din numărul total de populație cu specii de animale sălbatice, undeva la 4% pe an.
Printre speciile de animale sălbatice aflate în mare pericol de extincție, se numără elefanții al căror număr a scăzut cu 20% în ultimii 10 ani, la fel și rechinii afectați nu doar de încălzirea apei din cauza încălzirii globale, ci și de pescuit. Taylor mai spune că moartea animalelor și a peștilor din jurul lumii nu este doar o amenințare pentru biodiversitate, cu o amenințare și pentru specia umană.
„Guvernele trebuie să ia măsuri pentru a opri moartea aceasta lentă a planetei pentru că și noi, oamenii, depindem de speciile sălbatice. Este o amenințare și pentru specia umană și de vină suntem tot noi, cei care ne batem joc de această planetă” sune Taylor.