Astronomii au zărit un curcubeu pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar pentru prima dată, iar fenomenul ar putea aduce noi detalii despre lumile extraterestre. Observațiile efectuate de telescopul Cheops al Agenției Spațiale Europene a observat un curcubeu pe WASP-76b, o exoplanetă ultra-fierbinte situată la 637 ani lumină de Terra.
Pe Terra, curcubeiele sunt destul de frecvente și au la bază inele colorate apărute în urma reflexiei luminii prin nori compuși din diferite substanțe. Dincolo de Terra, curcubeiele au fost zărite până acum doar pe Venus până când telescopul Cheops să capteze un semnal extrem de slab venit dinspre atmosfera planetei WASP-76b.
Potrivit intensității semnalului, cercetătorii cred că fenomenul atmosferic este îndreptat direct spre Terra. „Există motive destul de întemeiate pentru care curcubeiele nu au apărut până acum în afara sistemului solar – acestea necesită condiții foarte speciale” spune autorul studiului, Oliver Demangeon, de la Institutul de Astrofizică din Portugalia.
„În primul rând, sunt necesare particule atmosferice care sunt aproape perfect sferice, complet uniforme și suficient de stabile pentru a putea fi observate pentru o perioadă lungă de timp. Steaua din apropierea planetei trebuie să trimită lumină direct spre ea, în timp ce telescopul Cheops să fie fix pe poziție pentru a observa” continuă Oliver.
WASP-76b a stârnit atenția lumii științifice încă din 2013 de când a fost descoperită. Exoplaneta orbitează steaua gazdă iar căldura și radiația intensă primite sunt de 4000 de ori mai intense decât cele emanate de Soare. Acest lucru face ca WASP-76b să se umfle oarecum și să devină ca dimensiune de 2 ori cât Jupiter, cea mai mare planetă.