Home International Rapperul iranian Toomaj Salehi  a fost condamnat la moarte pentru proteste

Rapperul iranian Toomaj Salehi  a fost condamnat la moarte pentru proteste

60
0

Fostul rapper Toomaj Salehi  a fost condamnat la moarte pentru implicarea sa din cadrul protestelor care au avut loc în 2022 în Iran. „Un ordin de execuție pentru Toomaj Salehi a fost emis” spune avocatul rapperului, Amir Raesian. Toomaj a fost arestat și ținut în izolare, apoi torturat. Într-un proces fără precedent în istoria Iranului, un tribunal din Isfahan a întors decizia Înaltei Curți în cazul lui Saleh, menținând verdictul inițial de corupție și condamnând rapperul la moarte.

Salehi, 32, a fost foarte critic la adresa regimului iranian și a făcut multe piese împotriva guvernului, răspânindu-le pe Social Media. Acesta a fost eliberat din închisoare anul trecut după care a fost din nou arestat de poliție și trimis la închisoare în Isfahan. A fost arestat din nou după ce a publicat un video în care povestea că a fost torturat în închisoare și ținut în izolare 252 de zile.

Un alt artist, rapperul kurd – iranian Saman Yasin a fost de asemenea arestat în 2022 în timpul protestelor și a fost transferat la un spital de psihiatrie de două ori în mai puțin de un an. Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe Yasin la 5 ani în închisoare. Demonstrațiile au făcut ravagii în toată țara după moartea suspectă a lui Msha Amini, de 22 de ani, care se afla în custodia poliției.

„Condamnăm din orice punct de vedere sentința cu execuția a lui Toomaj Salehi și cei 5 ani de închisoare primiți de rapperul Saman Yasin. Cerem să fie eliberați de îndată. Acestea sunt ultimele exemple are unui regim brutal care abuzează de cetățeni, care nu are nici un pic de respect pentru drepturile omului și care se teme de schimbările pe care le poate aduce democrația în Iran.” spune Biroul Trimisului Oficial al Statelor Unite în Iran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here