Home Tehnologie Cum a apărut inima Tombaugh Regio de pe Pluto?

Cum a apărut inima Tombaugh Regio de pe Pluto?

54
0

Un crater imens în formă de inimă a pus pe jar lumea cercetătorilor de când naveta New Horizon a celor de la NASA a reușit să-l fotografieze în 2015. Acum, oamenii de știință cred că au rezolvat misterul, cum a ajuns acel crater să aibă forma unei inimi iar răspunsul studiului ar aduce noi indicii și despre originea planetei pitice. Regiunea cu pricina se numește Tombaugh Regio, în cinstea astronomului Clyde Tombaugh, cel care a descoperit planeta Pluto în 1930.

Însă formațiunea sub formă de inimă nu este compusă dintr-un singur element. Timp de zeci de ani, detaliile despre Tombaugh Regio referitoare la elevație, compoziția geologică, forma distinctă și motivul pentru care suprafața regiunii reflectă lumina mai intens ca restul planetei, au fost imposibil de aflat. Un bazin adânc numit Sputnik Planitia, alcătuiește lobul stâng al inimii și este gazdă pentru cea mai mare parte din gheața de nitrogen de pe Pluto. Bazinul are o suprafață de 1200 x 2000 de kilometri (un sfert din SUA) și o adâncime de până la 4 kilometri. Partea dreaptă a inimii este de asemenea un strat de gheață de nitrogen dar este mult mai subțire.

Noi investigații asupra Sputnik Planitia au convins oamenii de știință că această inimă a apărut în urma unui eveniment cataclismic. După o analiză pe bază de simulări numerice, cercetătorii au ajuns la concluzia că un corp planetar de aproximativ 700 de km în diametru (de dimensiunea Elveției) s-a ciocnit cu planeta Pluto în trecut. Aceste noutăți fac parte dintr-un studiu despre planeta Pluto și structura sa internă, publicat în jurnalul Nature Astronomy.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here