Home Tehnologie Apple șterge WhatsApp din App Store pentru China, la ordinele Beijingului

Apple șterge WhatsApp din App Store pentru China, la ordinele Beijingului

45
0

Apple a eliminat WhatsApp și Threads din app store-ul chinezesc, la ordinele Beijingului, pe motiv că acestea ar fi reprezentat îngrijorări pe parte de securitate. „Suntem obligați să urmăm legile în țările în care operăm, chiar dacă nu suntem de acord cu ele. Administrația Cyberspace a Chinei a ordonat eliminarea acestor aplicații pentru că ar reprezenta un risc la securitatea națională. Aceste aplicații pot fi descărcate în continuare în alte țări din lume” spune purtătorul de cuvânt Apple.

Aplicațiile, ambele deținute de Meta, erau oarecum deja blocate în China și nimeni nu prea le mai folosea. Cei care doreau să le utilizeze o puteau face doar prin intermediul VPN-urilor care puteau cripta traficul și ascunde identitatea utilizatorilor. Eliminarea aplicațiilor reprezintă o continuare a distanțării între universurile tech din lume. „Această măsură va cauza inconveniențe pentru utilizatori și pentru lumea business-ului din China care efectuează operațiuni internaționale. Chiar dacă vor utiliza VPN-uri pentru a accesa aplicația, cu timpul va deveni depășită și va necesita update” spune Duncan Clark, director al BDA China.

Anunțul gigantului tech a venit după ce vânzările iPhone au scăzut drastic în China. Cel puțin 10% a fost scăderea în vânzări în primul sfert al acestui an, potrivit unui studiu de piață marca IDC. În schimb, există companii care au prosperat foarte mult în China în această perioadă, precum Huawei, Xiaomi, Oppo/OnePlus. Clienții care ar fi vrut cândva să încerce produsele Apple, acum se întorc spre producătorii naționali de telefoane smart.

Pe lângă capacitatea de producție, China rămâne o piață foarte importantă pentru Apple, cea de-a doua piață de desfacere după Statele Unite iar Apple continuă să ofere reducere substanțiale la produsele sale pentru a-și crește vânzările. Tim Cook, CEO al Apple a fost în vizită oficială la Shanghai luna trecută pentru a lansa al doilea cel mai mare magazin Apple din lume.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here