Cutremurul de 7.4 grade care a lovit Taiwanul miercuri a făcut 9 victime și a avariat destul de serios 770 de clădiri, potrivit unor estimări ale NFA – National Fire Agency. În capitala Taipei, la doar 120 de kilometri de epicentru, clădirile sunt răvășite după cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani. Dar într-un triumf al ingineriei moderne, turnul Taipei 101, cândva cea mai înaltă clădire din lume, a ieșit impecabil din acest cutremur, nu are nici măcar o zgârietură.
Materialul din care este construit blocul turn, și anume betonul ranforsat, reprezintă cheia succesului. Combinând puterea betonului cu rezistența fierului, rezultă o clădire suficient de puternică și suficient de flexibilă pentru a rezista cutremurelor și taifunurilor din Taiwan. Ideea clădirilor de a se mișca odată cu seismul nu să-i opună rezistență a schimbat din temelii ingineria construcțiilor asiatice, în special în Japonia.
Pe lângă materialele de construcții folosite, Taipei 101 mai ascunde un secret cu ajutorul căruia reușește să reziste cu brio împotriva seismelor. Este vorba despre o sferă cunoscută drept un amortizor de masă reglat. Suspendată cu 92 de cabluri între etajele 87 și 92, această sferă aurită se poate mișca 1.5 metri în orice direcție.
Drept rezultat, acționează ca o pendulă care atenuează mișcările laterale. Este de fapt o contragreutate de 660 de tone. Pare grea dar comparativ cu greutatea totală a clădirii, este nimic. Când clădirea începe să se miște în cazul unui cutremur, contragreutatea se mișcă în direcția opusă. Cilindrii hidraulici dintre clădire și sferă convertesc energia în căldură, care este apoi disipată.