Home WarPress Războiul dintre Israel și Iran transformă geopolitica din Orientul Mijlociu

Războiul dintre Israel și Iran transformă geopolitica din Orientul Mijlociu

74
0

Israel, cu toată priceperea lor militară, se află într-o poziție foarte vulnerabilă. În acest moment se luptă pe trei fronturi: împotriva Hamas în Gaza, cu Hezbollah pentru granița cu Lebanon și direct cu Iran. Amenințarea Hezbollah este din ce în ce mai mare din moment ce grupul extremist are la dispoziție zeci de mii de rachete cu care ar putea cauza pagube însemnate în Israel, mult mai mari decât cele făcute de Hamas la începutul războiului din Fâșia Gaza. Dacă Hezbollah ar intra în conflict cu tot ce are pentru a oferi suport Iranului, cu siguranță ar declanșa un răspuns ferm al Israelului. Acest răspuns ar putea dezlănțui din nou războiul în Lebanon, o națiune deja blestemată de istoria modernă.

Evenimentele din ultimele zile au scos la iveală faptul că dacă regiunea nu izbucnește într-un război de amploare în următoarele zile, înseamnă că ne-am înșelat cu toții atunci când am crezut că Iran nu va porni niciodată un război direct cu Israel, iar Israel nu va lansa niciodată un atac asupra Iranului.

„Chiar dacă trecem de această fază fără un răspuns ferm al Iranului, realitatea este că Israel și Iran vor fi blocate în acest conflict multă vreme. Momentan nu există o soluție pentru problema iraniană. Nu există soluție pentru că deocamdată Iran are la îndemână focoase nucleare, iar această relație conflictuală va atârna asupra regiunii precum Sabia lui Damocles” Spune Aaron David Miller, veteran negociator pentru Orientul Mijlociu.

Israelul se confruntă cu presiuni uriașe să nu răspundă atacului iranian nu doar din partea Statelor Unite, dar și din partea Europei și a Arabiei, câteva dintre aceste forțe unindu-se cu armata americană în operațiunea de suport prin care au doborât câteva drone și rachete iraniene săptămâna trecută. În vreme ce ajutorul american pentru Israel este asigurat, reacția celorlalte țări va fi critică acum că Netanyahu a decis să ignore sfaturile apărătorilor Israelului. Un argument puternic pentru ca Israel să nu plătească cu aceeași monedă Iranului a fost că ar putea beneficia de un val de simpatie și suport și de repararea relațiilor cu aliații care au criticat țara pentru conflictul din Gaza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here