Home Tehnologie Naveta OSIRIS-REx a celor de la NASA se întâlnește astăzi cu un...

Naveta OSIRIS-REx a celor de la NASA se întâlnește astăzi cu un asteroid

631
0

Naveta OSIRIS-REx a celor de la NASA se întâlnește astăzi cu asteroidul Bennu, după o cursă de 2 ani. Naveta va porni pentru ultima dată propulsoarele astăzi pentru a se apropia la 6 km de asteroid, după care va ateriza pur și simplu.

Misiunea OSIRIS-REx vine de la Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer este prima în catalogul NASA care presupune returnare de mostre luate de pe un asteroid aflat în cosmos. Naveta a fost lansată în septembrie 2016 iar marți aceasta s-a apropiat la mai puțin de 6 km de asteroid.

Următorul an, OSIRIS-REx va supraveghea asteroidul și-l va scana cu instrumentele de bord. Aceste instrumente vor ajuta la localizarea unei suprafețe plane considerată sigură pentru aterizare. Naveta o să coboare pentru a preleva mostre de pe acest asteroid și se va întoarce pe Terra la finalul lunii septembrie 2013.

„Gravitația foarte mică a asteroidului Bennu va fi o provocare unică pentru misiune. Pentru că are un diametru de doar 0.5 km, Bennu va deveni cel mai mic obiect cosmic în jurul căruia o navetă a orbitat.” spune Rich Burns, manager de proiect pentru NASA în cadrul misiunii OSIRIS-REx.

Mostrele luate de pe Bennu, un asteroid care orbitează în apropiere de Terra, poate ajuta cercetătorii să înțeleagă nu numai impactul pe care-l pot avea asteroizii asupra planetei dar și modul în care planetele s-au format, viața a început.

Naveta OSIRIS-REx are o cameră foto, un altimetru cu laser pentru maparea 3D, un spectometru cu emisii termale pentru a afla temperatura și compoziția minerală și spectometre pentru a măsura razele X, infraroșii și lumina vizibilă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here