Home International A avut loc cel mai puternic cutremur din Irak-Iran – 2017

A avut loc cel mai puternic cutremur din Irak-Iran – 2017

765
0
cutremur

Cel puțin 452 de persoane au murit și alte mii au fost rănite de un cutremur puternic produs sâmbătă la granița dintre Irak și Iran. Este de departe cel mai grav cutremur produs anul acesta, asemănător cu cel produs în luna septembrie în Mexic, și a fost simțit chiar și în Turcia și Pakistan. În jur de 100 de morți au fost deja raportați în provincia Kermanshah din Iran.

Ultimele noutăți:

  • 445 de oameni au fost confirmați ca fiind morți, 7100 rănite potrivit Press TV
  • 7 persoane au fost rănite în regiunea semi-autonomă kurdă potrivit Rekawt Hama Rasheed, ministrul sănătății. Acesta a mai adăugat faptul că 535 persoane au fost rănite.
  • Autoritățile din Irak și Iran au început operațiunile de salvare

Ce s-a întâmplat mai exact

Sâmbătă noapte cutremurul a lovit la granița dintre Irak și Iran, chiar la sud de orașul irakian Halabja. Adâncimea la care a avut loc a fost una destul de mică, doar 23 de kilometri. Cutremurul s-a simțit în mai mute țări, Pakistan, Lebanon, Kuwait și Turcia. Organizația Meteorologică din Irak a emis o avertizare pentru cetățeni prin care îi îndeamnă să stea departe de clădiri și să evite folosirea lifturilor. Hassan Rouhani, Președintele Iranului are de gând să pornească marți către Kermanshah pentru a supraveghea operațiunile de salvare alături de ministrul de interne și de sănătate.

Iran se află situată pe o falie destul de periculoasă dintre platourile Arabiei și Eurasiei și nu este la primul eveniment de acest gen din istorie. Cel mai grav cutremuri din istoria recentă a Iranului datează din 2003 când magnitudinea a fost de 6.6 grade pe Scara Richter, cutremur care a curmat la vremea respectivă 26000 de vieți. Cu vreo 10 ani înainte, în 1990, aproximativ 37000 de oameni au murit în orașele nordice Rudbar, Manjil, și Lushan în urma unui cutremuri similar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here