Home Diverse Despre melasa, industriile care o folosesc si care trebuie sa o foloseasca...

Despre melasa, industriile care o folosesc si care trebuie sa o foloseasca in continuare

787
0
melasa

Melasa reprezinta un lichid vascos, negru, care este produs in urma proceselor de rafinare a trestiei si sfeclei de zahar. In acest moment, melasa reprezinta o materie prima folosita foarte mult in industria alimentara si cea a furajelor pentru hrana animalelor.

Conform noilor proiecte ale Uniunii Europene, care in curand vor deveni cadre legislative,  biocombustibilii pe baza de melasa vor fi din ce in ce mai promovati si utilizati la scara larga. Acest lucru inseamna ca peste putin timp vom incepe sa ne ingrijoram pentru melasa folosita acum in industria alimentara, umana si animala, pentru ca scopul ei principal va fi indreptat catre productia de biocombustibili.

In prezent, Uniunea Europeana este deja nevoita sa importe peste un milion de tone de melasa anual, iar in cazul in care o mare parte din aceasta cantitate va fi redirectionata catre productia de biocombustibili, o multimer de industrii, dar si consumatorii finali vor avea de suferit.

Industria alimentara – drojdie

In fabricarea drojdiei, melasa joaca un rol foarte important. In momentul in care importurile ar creste, odata cu ele ar creste si preturile tuturor produselor care au la baza drojdie. De la paine si produse de panificatie, patisserie si cofetarie, pana la bere si vin, dar nu numai, toate s-ar scumpi.

Totodata, in UE lucreaza aproximativ 3100 de persoane in procesul de prelucrare al melasei. Numarul acestora ar scadea, deci am ajunge la o destabilizare a fortei de munca in Europa.

Daca ramanem la capitorul industriei alimentare, melasa, in forma pura, se foloseste la prepararea unor delicii traditionale, cumparate in toata lumea, spre exemplu biscuitii belgieni si cei danezi.

Tot in aceasta industrie, putem vorbi si de acidul citric, un antioxidant natural folosit in conservarea gustului si aspectului alimentelor pe care noi le consumam.

Industria furajelor pentru animale

Melasa este un ingredient care se foloseste in mare parte dintre furajele destinate hranirii animalelor. Are o mare valoare energetica si stimuleaza aroma si textura acestora.

Asadar, o multime de industrii ar avea de suferit in cazul in care cantitatea de melasa existenta in piata Uniunii Europene ar fi destinata altui scop, decat cel actual. Grupul Lesaffre sustine initiativa www.molassesforfood.eu si propune eliminarea melasei din lista biocombustibililor alimetari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here