Home WarPress Începe bătălia pentru Mosul

Începe bătălia pentru Mosul

940
0
mosul

Mii de forțe irakiene se zăresc la orizonturile orașului Mosul, gata să înceapă asaltul asupra ISIS. Luni dimineață, o declarație a Primului Ministru irakian Haider al-Abadi a căpătat un aer războinic: „clopotele victoriei încep să se audă”, referindu-se la operațiunea masivă  de recucerire a orașului Mosul și de eliberare a celor peste 1 milion de locuitori care au trăit mai bine de 2 ani sub teroarea ISIS.

Dacă operațiunea va avea succes, guvernul Abadi va căpăta mult mai multă credibilitate, dovedind faptul că armata este capabilă să pună capăt dominației grupării teroriste din Nordul Irak-ului. În ultimul an, coaliția s-a pregătit intens pentru marea ofensivă, lansând inclusiv atacuri aeriene.161016111630-01-iraqi-forces-1016-exlarge-169

Dar recucerirea orașului Mosul nu poate deveni realitate fără o coaliție între forțele irakiene, kurde și cele americane. După ce ISIS a câștigat ani la rând teritoriu în Irak în încercarea de a pune bazele unui Califat Islamic, forțele irakiene au reușit să recapete aceste teritorii prin celebrele bătălii de la Tikrit, Ramadi și Falluja. Acum, urmează bătălia de la Mosul, oraș care înainte de ocupația ISIS avea 2 milioane de locuitori. În acest moment, sub 1 milion de cetățeni mai sunt în oraș.

Bătălia pentru Mosul va dura săptămâni, poate chiar luni de zile și sunt toate șansele să se transforme într-un adevărat carnagiu. Dacă operațiunea va fi una de succes, va fi ultima din șirul de victorii importante, dintre care enumerăm recapturarea rafinăriei și bazei aeriene de la  Qayyara, bază aeriană considerată cea de-a 3-a ca dimensiune din Irak.

Peste 54.000 de trupe irakiene vor avea misiunea de a recaptura orașul Mosul, potrivit Lt. Gen. Stephen Townsend, comandantul Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve. Această coaliție este compusă din multe grupări, dar cele mai importante sunt forțele irakiene și luptătorii kurzi  Peshmerga. Potrivit lui Abadi, ofensiva oficială va fi făcută doar de armata irakiană și Poliția Națională. Doar cele două entități militare vor intra în oraș.capture

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here