Home Tehnologie Cea mai lungă misiune spațială cu echipaj a Chinei, devine realitate

Cea mai lungă misiune spațială cu echipaj a Chinei, devine realitate

838
0
Shenzhou 11

Shenzhou 11 – a fost lansat luni, ora 7:30 PM ET din deșertul Gobi (Jiuquan Satellite Launch Center). Acesta este cea mai lungă misiune cu echipaj în cosmos pentru China. La bordul navetei se află Jing Haipeng și Chen Dong, care se vor lega la laboratorul spațial Tiangong-2, lansat luna trecută pe orbită. Cei doi astronauți vor sta în cosmos timp de 33 de zile, ducând la capăt experimente legate de medicină și biologie. Din octombrie 2003, China avut parte de 5 misiuni spațiale cu echipaj, ultima dintre ele fiind în 2013 și care a durat 15 zile.

Tiangong-2 și Tiangong-1 sunt două prototipuri pentru ținta supremă a Chinei: o stație spațială de 20 de tone, despre care se spune că ar urma să fie lansată pe orbită la până în anul 2022. A fost acest an drept țintă finală întrucât în 2024, Stația Spațială Internațională va fi retrasă…

„Tiangong-2 și predecesorul său sunt două componente cruciale în construirea unei stații spațiale de mari dimensiuni, ultima țintă a programului Shenzhou” spune Joan Johnson-Freese, profesor la Naval War College, specializat în programe spațiale și securitate spațială. Tiangong-1, primul laborator spațial al Chinei, este așteptat să reintre în atmosferă pe la finalul anului 2017, cu toate că unii experți susțin că cercetătorii chinezi ar fi pierdut controlul asupra acestuia.

Odată ce Stația Spațială Internațională va dispărea din cosmos, China va deveni țara cu prezență permanentă în cosmos. Se spune că astronauții europeni deja învață limba chineză. Evident, este vorba doar despre cei europeni, SUA nu mai are demult relații cu China pe teme de misiune spațială. În 2011, NASA a primit interdicție de a mai colabora cu China în acest sens, din cauza temerilor legate de securitate națională.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here