Home WarPress De ce și cum a atacat Iran Israelul?

De ce și cum a atacat Iran Israelul?

93
1

Valul de rachete și drone care a zburat spre Israel sâmbătă sera a crescut și mai mult tensiunea în regiune , sporind tot odată și nivelul de îngrijorare la nivel mondial. Iran a lansat un atac fără precedent asupra Israelului după un atac asupra consulatului iranian din Damas, Siria, atac în spatele căruia Iran bănuiește că ar fi fost Israelul.

Peste 300 de proiectile, inclusiv 170 de drone și 120 de rachete balistice au fost ațintite de Iran asupra Israelului sâmbătă seara. Aproximativ 350 de rachete au fost lansate din Iran, Iraq, Yemen și Lebanon potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. Cu toate acestea, peste 99% dintre proiectile au fost interceptate de sistemul de apărare anti aerian al Israelului, doar un număr foarte mic de rachete au reușit să pătrundă pe teritoriul țării.

Atacul de la Teheran a avut drept țintă baza militară Navatim, iar rachetele care au reușit să pătrundă în această zonă nu au creat altceva decât pagube materiale. Baza aeriană nu a fost nici măcar închisă, aceasta a continuat să-și desfășoare activitatea. Navele americane din Marea Mediterană au reușit și ele să doboare 4 sau 5 rachete balistice trase de Iran.

Israel și Iran sunt dușmani de mulți ani și s-au luptat până acum „din umbră”. Războiul declarat de Israel contra Hamas a amplificat conflictul începând cu 7 octombrie anul trecut. Forțele iraniene din Iraq și Siria au lansat atacuri asupra unor poziții despre care se știa că sunt poziții americane iar oficialii din Iran au anunțat că atacurile nu vor înceta până când Israel nu va înceta să mai atace în Fâșia Gaza.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here