Home Tehnologie Lemnul transparent

Lemnul transparent

1057
0
Lemnul transparent

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au reușit cu ajutorul chimiei să facă o bucată de lemn transparentă. Evident, această versiune de lemn este superioară din câteva puncte de vedere pe care le vom discuta în cele ce urmează.

Lemnul transparent potrivit lui Liangbing Hu de la catedra Științelor Materiale din cadrul acestei universități, este mult mai rezistent și poate fi folosit drept un material ecologic, putând să înlocuiască plasticul. Și într-o lume modernă în care materialele de construcții principale sunt metalul și sticla, acest lemn transparent poate revoluționa conceptele designului.

Cum se fabrică lemnul transparent

Hu împarte procesul de creare a al lemnului transparent în două etape:

  1. Lignina – o substanță organică ce poate fi extrasă din plante – este eliminată prin anumite procedee chimice. Este același proces folosit pentru a se fabrica pulpa de hârtie. Lignina este vinovată pentru culoarea gălbuie a lemnului.
  2. Întăritorul – o substanță chimică injectată în fibra lemnoasă. De obicei, acești agenți epoxidici sunt folosiți pentru fabricarea adezivilor din construcții.

Procesul prin care lemnul devine transparent, este derulat menținând tiparul nanofibrelor de celuloză.

„Aceste fibre micuțe care alcătuiesc pereții canelelor sunt cele care oferă rezistență lemnului. Nu umblăm la ele. Putem obține transparența fără să umblăm la rezistență. Din contră, prin injectarea de substanțe epoxidice se întărește rezistența. ” explică Liangbing Hu.160523141457-clear-wood-tease-super-169

La ce poate fi folosit lemnul transparent

În viitorul apropiat, Hu estimează că lemnul transparent va înlocui treptat sticla. De ce? Păi e destul de logic… Ferestrele din sticlă sunt problematice atât vara cât și iarna deoarece  sunt foarte proaste izolatoare termice. Lemnul pe altă parte, este unul dintre cele mai bune izolatoare naturale, reușind să țină răcoare pe timp de vară și căldură pe timp de iarnă.

De asemenea, Hu mai crede că acest lemn transparent mai poate fi combinat cu tehnologia de captare a energiei solare. Astfel, am putea asista la posibilitatea de a produce energie electrică nu doar cu panourile de pe acoperișul casei, ci și cu ferestrele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here