Capabilă să călătorească peste 5000 de kilometri, racheta chinezească Guam Killer stârnește frică în tabăra americană, în special pentru bazele militare din acea zonă a Pacificului. Această nouă armă nu face altceva de cât să înăsprească tensiunile dintre SUA și China, după ce cu câteva zile în urmă un distrugător al marinei SUA s-a apropiat amenințător de mult de o insulă chinezească din Marea Chinei de Sud.
Comisia Economică și de Securitate pentru relațiile americano-chineze a afirmat săptămâna aceasta faptul că racheta balistică de rază medie DF-26, dezvăluită de China la parada din septembrie 2015 și numită de analiști „Guam Killer”, permite Chinei să aducă o amenințare armată neașteptată pentru bazele americană de la Guam. Aceste baze sunt în raza de acțiune a acestei rachete.
„Prin intermediul acestei rachete DF-26 IRBM capabilă să ajungă la baza militară Guam, iese la iveală un punct culminant în evoluția Chinei, venit după zeci de ani de investiții în tehnică militară” se arată în raportul comisiei.
În timp ce tehnologia de a ghida rachetele balistice este aproape inexistentă pentru China, raportul scoate la iveală faptul că această țară modernizează permanent capacitățile de atac, fiind foarte posibil ca pe termen lung să apară amenințări destul de importante.
Comisia Economică și de Securitate pentru relațiile americano-chineze a fost înființată de către Congres în anii 2000 pentru a analiza problemele dintre cele două mari puteri ale Oceanului Pacific. Această comisie trebuie să trimită un raport anual către Congres cu privire la relațiile SUA – China și să sfătuiască Congresul cu privire la legislativ și administrativ pe această nișă.
La Guam, există două baze militare americane, Andersen Air Force și Apra Naval. Este un punct din care SUA poate acționa militar foarte rapid în Oceanul Pacific, având în același timp trupele la distanță suficientă față de posibile amenințări, printre care amintim China și Coreea de Nord.