Home Lifestyle Case din lemn – pro sau contra?

Case din lemn – pro sau contra?

1358
0
case din lemn

Fiecare dintre noi viseaza sa aiba o locuinta proprie, insa putini reusesc sa o cumpere “cu banii jos” sau sa o construiasca pe cont propriu. E greu, stim cu totii asta, mai ales din punct de vedere financiar. Nu ma refer aici, desigur, la marii bogati, acei 20% care detin 80% din avere, nu doar la nivel mondial, ci si la nivelul Romaniei.

Pentru noi, restul, devine tot mai greu sa facem economii, sa punem ceva bani deoparte pentru a construi o casa, pentru a investi in viitorul propriu si al eventualilor urmasi. Din pacate eventuali, pentru ca si tinerii in ziua de astazi isi pun de cele mai multe ori problema in felul urmator: intai cariera, dezvoltarea personala si abia apoi un copil. De cele mai multe ori acel copil ajunge sa fie facut la o varsta destul de inaintata – peste 30 de ani – si nu cum se intampla in cazul parintilor sau bunicilor nostri, care de la 20 de ani sau chiar mai repede aveau deja primul copil.

Cum sa iti construiesti o casa cand de-abia iti ajung banii sa te descurci de la o zi la alta? Solutii exista, insa e vorba de credite facute pe zeci de ani, de care unii fug si pe care altii se bazeaza. Iti spun in acest articol despre o alta varianta, una mai economica, prin care poti sa ai casa visurilor tale fara o investitie considerabila.

Este vorba despre case din lemn, mai exact locuinte care pot fi construite rapid si simplu, care sunt durabile dar si ieftine. Resursele se gasesc rapid, lemnul este disponibil la un pret accesibil, iar o astfel de casa din lemn iti poate fi pusa la dispozitie in mai putin de 1 luna, odata ce ai banii necesari.

Din pura curiozitate, pentru ca si mie mi se parea prea frumos ca sa fie adevarat, m-am documentat si am aflat mai multe despre constructiile pe structura din lemn. Avantajele pe care le-am gasit ti le prezint in continuare, indiferent ca vei lua sau nu decizia de a-ti construi o astfel de casa.

  • Timp extrem de redus de constructie

Diversele surse de informatii consultate mi-au aratat timpi diferiti de construire a unei case din lemn. Depinde de suprafata, depinde de proiect si de complexitate, dar si de numarul de persoane din echipa de constructori.

In unele locuri am gasit ca o casa din lemn de 50-60 metri patrati suprafata poate fi construita in 5 zile de o echipa de 20-25 persoane, daca fundatia este consolidata. Alte articole de specialitate aratau ca astfel de constructii sunt finalizate intr-o perioada de 30-100 zile, la cheie.

Oricare ar fi varianta corecta, cert este ca timpul de constructie este cu mult redus fata de oricare alt tip de locuinta, realizata din caramida, beton, BCA sau alte materiale. Chiar si o luna de zile sau trei luni de zile suna foarte bine, fata de 6-12 luni, cat dureaza in medie ridicarea unei constructii din alte materiale decat lemnul.

Nu stiu daca este chiar posibil, dar a avea casa “la rosu” gata in doar o saptamana suna foarte bine, deci un punct in plus pentru casele din lemn.casa5

  • Costuri reduse

Revin la problema banilor, cu care am si inceput articolul. O casa nu foarte mare, cu 3 sau 4 camere si o suprafata de aproximativ 60 de metri patrati, te poate ajunge cu mult peste 50.000 euro. Doar in materiale si manopera investesti peste 20.000, mai exact numai pentru a avea casa “la rosu”. Mai ai insa apoi de pus la punct finisajele, izolatia, mobilatul, dotarea cu electronice si electrocasnice si toate celelalte detalii care ajung sa coste uneori de peste doua ori mai mult.

Afla ca o casa din lemn poate sa coste mult mai putin, pe langa avantajul de a fi construita intr-un timp mult mai scurt. Cu o cheltuiala aproximativa de 20.000-25.000 euro, poti avea casa gata de locuit, cu aceeasi suprafata si acelasi numar de camere. Suna foarte bine si tind sa cred ca asa si este, pentru ca mai peste tot am vazut aceeasi informatie. Inca un punct in plus pentru casele din lemn, pe partea de prietenie cu bugetul.

  • Case din lemn bio, case din lemn ecologice

Ne-am trezit cam tarziu cu elementul asta de bio si ecologie. Am distrus si continuam inca sa distrugem planeta pe care locuim, insa e bine ca ne mai gandim uneori si la ecologie si viata bio – e pentru binele nostru, al tuturor.

Daca tot e vorba despre case din lemn, nu trebuie sa iti mai spun ca lemnul este 100% natural, reciclabil si biodegradabil. In plus, nu polueaza mediul inconjurator atunci cand este prelucrat sau fabricat, cum se intampla in cazul altor materiale. Daca tot ne orientam catre bio, atunci sa bifam inca un punct in plus pentru case din lemn, care protejeaza mediul inconjurator si implicit locatarii.

  • Rezistenta in timp la case din lemn

Unii poate ca ar pune acest punct la dezavantaje, eu il pun la atuuri. Stiati ca exista case pe structura din lemn care rezista de peste 300 de ani, in America de Nord? Chiar si in Romania pot fi gasite case batranesti, manastiri si biserici din lemn care rezista foarte bine de veacuri.

Nu spun ca e obligatoriu ca o casa din lemn pe care urmeaza sa o ai va rezista la fel de mult. Va fi insa locuinta perfecta pentru cel putin o generatie, mai exact generatia ta.

Aceste puncte in plus le poti crede sau nu. Daca totusi iti pui probleme legate de rezistenta si durabilitatea unei case din lemn, cauta pe internet care sunt cele mai rezistente cladiri in cazul cutremurelor. Vei afla ca pe primul loc se afla zgarie-norii, iar pe doi casele din lemn.

In cazul in care esti ingrijorat de rezistenta scazuta a unei case din lemn la incendii, afla ca lemnul poate fi tratat ignifug si poate sa reziste pana la 90 de minute la flacara, inainte de a se aprinde la randul sau.

Nu stiu voi, dar eu am fost convins despre utilitatea caselor din lemn, dupa ce m-am documentat putin. Va recomand sa faceti la fel si sa imi lasati parerile voastre in sectiunea de comentarii.casa6

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here