Home Nationale Dacia, cea mai mare companie din Sud-Estul Europei

Dacia, cea mai mare companie din Sud-Estul Europei

867
0

Pentru prima data in istorie, Automobile Dacia ajunge cea mai mare companie din Europa de Sud-Est. veniturile sale au depasit 4.2 miliarde de euro devansand OMV Petrom care are 4.1 miliarde de euro, liderul de neclintit din ultimii 6 ani. Aceste statistici sunt oferite de SeeNews din Bulgaria, care a alcatuit un top al primelor 100 de companii din Sud-Estul Europei.

Pe locul 3 se afla Lukoil cu venituri de 3.3 miliarde de euro.mai amintim aici OMV Petrom Marketing (locul 6, cu venituri de 3,2 miliarde euro), Rompetrol Rafinare (locul 7, venituri de 3 miliarde euro), Rompetrol Downstream (locul 10, venituri de 2,1 miliarde euro). Astfel, in topul regional al celor mai puternice 100 de companii, 53 se afla in Romania. Kaufland ocupa abia locul 11 devenind insa cel mai mare retailer din aceasta regiune.

Studiul celor de la SeeNews a inceput in urma cu 8 ani. In fiecare an se face un nou TOP 100 si de data aceasta, pe locul 1 nu se alfa o companie petroliera ci un producator de autovehicule. Dacia face parte insa din grupul francez Renault, nu este o marca 100% romaneasca din pacate. La studiu an de an participa 10 tari din aceasta regiune de Sud-Est, dupa cum urmeaza: Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia.

Totusi, in ciuda faptului ca locurile in top se schimba, cresterea economica in regiune tot lenta este, influentata in mod direct de nivelul scazut al consumului si al investitiilor. Veniturile cumulate ale acestor 100 de companii insumeaza 100.6 miliarde de euro. Anul trecut, companiile insumau 104 miliarde de euro. Daca ne uitam si la profit, profitul total al celor 100 de companii insumeaza 2.3 miliarde de euro in vreme ce anul trecut se inregistra o cifra mai mare, respectiv 2.6 miliarde de euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here