Home WarPress 15 morți in atacul cu racheta din Kostyantynivka

15 morți in atacul cu racheta din Kostyantynivka

259
0

Președintele Zelensky a condamnat un atac „deliberat” asupra „orașului pașnic” al Ucrainei Kostyantynivka.

Cincisprezece persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în explozia care a avut loc pe o stradă aglomerată din piață, în mijlocul zilei. Kostyantynivka, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, este aproape de linia frontului.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare arată o explozie portocalie strălucitoare la capătul îndepărtat al unei străzi unde oamenii erau la cumpărături. Rusia nu a comentat încă atacul.

Volodymyr Zelensky, care a dat vina pe Moscova, a spus că cei uciși au fost „oameni care nu au făcut nimic rău” – și a avertizat că numărul morților ar putea crește. A avea de-a face cu Rusia, a spus el, însemna să închizi ochii la îndrăzneala răului.

Se crede că treizeci și șase de persoane sunt rănite. Se raportează că o piață, o farmacie și magazine au fost lovite, ceea ce a dus la un incendiu destul de puternic.

Filmările și imaginile care circulă online păreau să arate momentul exploziei și consecințele sale grafice.

Rapoartele inițiale indicat că 17 persoane au fost ucise, dar lista a fost ulterior revizuită la 16 și apoi revizuită în continuare la 15 persoane, datele finale au venit după identificarea cadavrelor.

A fost unul dintre cele mai grave atacuri asupra civililor ucraineni din primăvară până în prezent și a avut loc pe o stradă aglomerată în jurul orei 14:00, ora locală (12:00 BST), în timp ce oamenii se înghesuiau la tarabele din piață și terasele cafenelelor.

Ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat câteva ore mai târziu că operațiunea de căutare și salvare a fost finalizată.

Diana Khodak, un comerciant local, și-a amintit momentul în care a apărut „un fulger”  și le-a spus colegilor și clienților să „se întindă pe podea”.

Vorbind cu agenția de presă Reuters, ea a descris că a văzut după aceea soldați purtând o femeie care „avea o fractură deschisă și osul îi ieșea din picior”.

Zelensky a descris atacul drept „lipsă de umanitate totală”, în timp ce soția sa, Olena Zelenska, a spus că a arătat „o cruzime îngrozitoare”.

O anchetă a fost lansată de procurorul general al Ucrainei, al cărui birou a declarat că este în urmărirea „procedurilor penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului”.

„Procurorii iau toate măsurile posibile și adecvate pentru a înregistra crimele de război comise de Federația Rusă”, a adăugat un comunicat.

Oficialii din Rusia nu au comentat încă asupra atacului. Ei au negat anterior că au vizat cetățenii ca parte a ofensivei lor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here