Home Tehnologie Repararea sateliților în spațiu ar putea salva companiile de mari cheltuieli

Repararea sateliților în spațiu ar putea salva companiile de mari cheltuieli

709
0
Repararea sateliților

Când satelitul tău se strică în cosmos (așa cum au pățit luni cei de la DigitalGlobe), nu prea poate fi reparat cu una cu două. Oricum, tehnologia viitorului ar putea schimba acest lucru, permițând celor care investesc în astfel de aparate să se bucure mai mult și mai ieftin de ele.

Pentru Digital Globe, pierderea a fost una brutală: este vorba despre un satelit de imagine numit WorldView-4, ce avea clienți importanți printre care și Google Maps. Un instrument crucial care avea drept scop stabilizarea satelitului a încetat să mai funcționeze.

Acum, satelitul nu mai poate face poze decente cu Terra pentru clienții DigitalGlobe și se pare că nu există o cale de remediere a problemei. Satelitul WorldView-4 a generat venituri de 85 de milioane de dolari pentru Maxar, compania mamă a DigitalGlobe, în anul fiscal 2018, iar naveta este asigurată pentru 183 de milioane. Dar dacă o companie ar oferii servicii de servisare pentru acești sateliți de pe orbită, pentru zeci de milioane de euro, cei de la Maxar nu ar mai intra într-o asemenea gaură. WorldView-4 are nevoie doar de un giroscop nou pentru a putea fi direct funcțional.

Deocamdată, dacă un satelit define nefuncțional pe orbită, nu are cine să-l repare. De asemenea, tranziția unui satelit de la starea de funcționalitatea la cea de defect este periculoasă. Sateliții defuncți devin gunoaie cosmice, obiecte fără control care se pot lovi de alte obiecte cosmice funcționale existente pe orbita inferioară a Terrei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here