Home Tehnologie S-a născut o nouă gaură neagră? Și nu, nu este vorba despre...

S-a născut o nouă gaură neagră? Și nu, nu este vorba despre economia României!

639
0

Pentru prima dată, astronomii au asistat la nașterea unui obiect super dens, la o distanță foarte mare de galaxia noastră. Este vorba fie despre nașterea unei găuri negre, fie de prăbușirea unei stele în timp real. Până acum, am observat aceste corpuri cerești doar la distanță de momentul în care ele au suferit schimbarea. Se pare că de data aceasta avem de-a face cu o creație în primele zile, oferind cercetătorilor informații prețioase despre aceste momente.

Descoperirea a fost poreclită „The Cow” și a venit în timpul unui studiu de rutină asupra cerului, pe timp de noapte. Anul trecut, un grup de astronomi folosind telescoapele gemene de la Observatorul Keck din Hawai, căutau explozii, porțiuni luminate de cer care apoi dispar subit. Pe 17 iunie, un obiect foarte strălucitor a ieșit în evidență iar după 2 zile a avut vârful de strălucire. Rezultatul a fost un eveniment stelar de 100 de ori mai luminos decât explozia unei supernove.

Inițial, astronomii nu au știut despre ce este vorba. De obicei, supernovele nu se văd așa de luminoase. La o examinare mai amănunțită, și-au dat seama că au de-a face cu ceva foarte special. Radiațiile din miezul acestei explozii au aprins cosmosul, mai precis materialul ejectat în cadrul acesteia, relevând ceva foarte dens, ceva ce nu se poate vedea de către noi.

Exploziile stelare creează de obicei cule luminoase de material în jurul lor, blocând conținutul de ochii noștri cerești. Dar pentru prima dată, astronomii au putut capta un semnal din interiorul acelei explozii. „Normal, într-o supernovă, obiectul compact format este ascuns. Acesta este un eveniment special” spune profesorul de fizică de la Universitatea Syracuse, Duncan Brown. Deocamdată nu se știe ce s–a întâmplat acolo, dar este foarte probabil să se fi format o gaură neagră sau să fi rezultat o stea neutron, care asemenea găurii negre, este extrem de densă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here