Home International Proteste pentru Macedonia în Atena, Grecia

Proteste pentru Macedonia în Atena, Grecia

795
0
Grecia

Poliția și demonstranții s-au ciocnit în piața Syntagma din Atena sâmbătă. Zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă la auzirea veștii cum să Guvernul vrea să numească vecinul din nord al țării „Macedonia de Nord”. S-au aruncat bombe cu benzină asupra poliției, pietre, în timp ce forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

Ciocnirile au avut loc chiar în fața clădirii Parlamentului din Atena duminică. Oamenii au venit cu steaguri și cu slogane de genul „Macedonia este Grecia” și „Labele jos de pe Macedonia”.

Aceștia au fost nemulțumiți de faptul că cei de la Guvernare doreau să schimbe numele vecinului din nord, Macedonia. Această mică țară din Balcani a fost de acord să-și schimbe numele din Republica Macedonia în Republica de Nord Macedonia, în urma unei înțelegeri cu Grecia.

Schimbarea vine cu amendamente la deja ratificata constituție de la Skopje, pentru a împăca grecii care simt că folosirea numelui Macedonia implică schimbări teritoriale asupra unei provincii din Grecia, numită Macedonia. Oricum, se pare că unii consideră aceste schimbări ca fiind prea mici.

„Renunțând la numele  de Macedonia, renunțăm la pământul nostru. Scopul acestor proteste este acela de a trimite un mesaj politicienilor. Numele nostru este sufletul nostru.” spune Giorgos Tatsios, membru al comitetului de organizare a protestului.

Giorgos Golas, în vârstă de 46 de ani, a călători la Atena pentru a se alătura protestelor, spune că viața trăită în nordul Greciei, în orașul numit Ptolemaida  l-a făcut să se simtă vulnerabil. „Nu vrem un argument care nu ne protejează de minoritate sau de revendicările teritoriale”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here