Nivelul de poluare al aerului considerat sigur de către US Environmental Protection Agency și World Health Organization cauzează risc ridicat pentru apariția diabetului la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat vineri în Lancet Planetary Health. Doar în 2016, studiul a descoperit faptul că poluarea aerului a contribuit la 3.2 milioane de cazuri noi de diabet (14% din totalul cazurilor la nivel mondial). În SUA, poluarea aerului cauzează anual 150.000 de cazuri noi de diabet.
„Există o legătură de necontestat între diabet și particulele de aer poluat, cu toate că totul se află într-un cadru considerat sigur pentru sănătate. Mulți industriași fac lobby pentru înlesnirea legilor spunând că actualele reguli contra poluării sunt prea aspre. Acest studiu scoate la iveală faptul că, din potrivă, avem nevoie de legi și mai dure în acest domeniu”. Spune autorul studiului Dr. Ziyad Al-Aly, profesor de medicină la Universitatea din Washington.
Particulele de aer poluat sunt alcătuite din bucăți microscopice de praf, mizerie, fum și funingine amestecate cu apă. Cele mai mici particule conform EPA au 2.5 micrometri. Ca să ne dăm seama de dimensiune, un fir de păr uman are o grosime de 70 de micrometri, firul de păr este de 30 de ori mai mare. Tot ce este mai mic de 10 micrometri nu ajunge doar în plămâni, dar poate intra și în sânge unde este cărat mai departe la organele vitale, devenind cauză de boală.
„În urmă cu 10-15 ani credeam că poluarea cauzează pneumonie, astm și bronșită. Astăzi mai știm conform studiilor că poluarea este cauză și de boli de inimă, cancer de plămâni și diabet” continuă Ziyad.