Home Tehnologie Centrul Spațial Dubai se alătură cursei pentru Marte

Centrul Spațial Dubai se alătură cursei pentru Marte

744
0
Centrul Spațial Dubai

Elon Musk are un nou rival în cursa pentru colonizarea planetei Marte. Emiratele arabe Unite folosesc banii obținuți din tranzacțiile cu petrol pentru a pune bazele unui program spațial propriu. Astfel, din Dubai se va lansa prima misiune către Marte în anul 2021, sperând ca prima colonie umană să fie înființată acolo în anul 2099.

Deocamdată, Dubai a investit 5.4 miliarde de dolari în acest program „Dorim să creăm propriile misiuni și să dezvoltăm proprii noștri sateliți” spune Salem Humaid AlMarri, director general asistent pentru știință și tehnologie la Centrul Spațial Mohammed bin Rashid din Dubai.

Primul satelit arab

Prioritatea principală este aceea de a trimite un satelit – primul construit în totalitate în țările arabe – în cosmos la finalul anului 2018. “KhalifaSat” a fost dezvoltat în Dubai. A ajuns săptămâna aceasta în Coreea de Sud, unde va fi supus unor teste amănunțite, urmând să decoleze din Japonia. Emiratele Arabe Unite a mai lansat sateliți în trecut, între anii 2009 și 2013, dar au fost construiți cu partenerii din Coreea de Sud. De atunci, țara a recrutat ingineri locali și s-a pus pe treabă.

„Acum pentru noi este foarte simplu, primim mai multe cereri de angajare decât numărul de posturi pe care le avem disponibile” spune AlMarri. Toți cei 200 de angajați ai centrului spațial sunt cetățeni arabi, din Emiratele Arabe Unite.

Misiunea pentru Marte

E.A.U. speră să devină primul stat arab care trimite misiune pe Planeta Roșie, proiectând, dezvoltând și fabricând o dronă (probă) ce poate fi controlată de la distanță. Țara nu are rachete în dezvoltare așa că va trebui să se bazeze pe Mitsubishi sau pe SpaceX pentru lansare. Naveta, numită Hope Mars Probe, va orbita planeta în anul 2020 și va coborî în anul 2021, an ce va coincide cu cea de-a 50-a aniversare a uniunii Emiratelor Arabe. Hope Mars Probe va avea misiunea de a studia atmosfera planetei  în diferite momente ale zilei și în momente diferite ale anotimpurilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here