Home International Pigmeii BAKA sunt în pericol. Viitorul lor este nesigur

Pigmeii BAKA sunt în pericol. Viitorul lor este nesigur

2130
0
Pigmeii BAKA

Adânc în Rezervația Dja Faunal din sud estul Camerunului, pigmeii Baka  fac eforturi destul de serioase pentru a supraviețui în modul în care au făcut-o și până acum: în afara pădurii și adânc în inima ei. Antropologii estimează faptul că această cultură a pigmeilor-vânători Baka s-a transmis din generație în generație de mai bine de 40.000 de ani iar pigmeii din Africa Centrală – undeva la 500.000 – 900.000 de oameni – sunt pe cale de dispariție. „Cu toții suntem legați de aceste civilizații” explică Jerome Lewis de la University College London. „Aceste civilizații îi fac pe vechii egipteni să pară nimic”. Din păcate, stilul de viață al pigmeilor Baka se schimbă. Se schimbă forțat. Teritoriul se micșorează din cauza defrișărilor și a industrializării regiunii. Unde cortul era cândva adăpost, acum există barăci în toată regula construite forțat la marginea pădurii, departe de locurile lor normale.

Viața pigmeilor Baka a început să se schimbe în urmă cu 100 de ani, când misionarii au luat contact cu aceștia iar religiile monoteiste au început să destrame grupul. Zeitatea Komba este încă prea mărită de mulți pigmei Baka dar o mare majoritate dintre membri s-au convertit la creștinism. Apoi, politicile statului au avut un impact uriaș. Guvernul din Camerun a început să scoată pigmeii Baka din păduri prin anii 1960 din cauza rebelilor comuniști care se ascundeau acolo. După ce problema a fost rezolvată, pigmeii Baka s-au reîntors dar între timp renunțaseră să mai vâneze, obicei consacrat în acest trib cândva. Așadar, ei au fost dați afară din pădure de toată lumea cu alte cuvinte. Prima dată de guvern, apoi au venit și defrișările,  minerii, vânătorii de safari. Pigmeii Baka nu au mai avut unde să se ducă așa că s-au pripășit la marginea pădurii într-un sat numit Bifolon.

Camerun este o țară în care există undeva la 220 de grupuri etnice iar capitala Yaounde reprezintă punctul lor de întâlnire. Ea promite multe pentru tinerii din aceste triburi. Modernismul sub o formă sau alta se află deja la ușa pigmeilor Baka. Ce urmează?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here