Este unul dintre cele mai importante locuri sfinte ale creștinătății – camera mortuară în care Iisus Hristos a fost înmormântat. După 9 luni de restaurări meticuloase, acest loc se va redeschide publicului larg. Situat chiar în inima cartierului vechi din Ierusalim, mormântul a fost consolidat pe parte de structură de rezistență, fiind considerat locul de odihnă al Mântuitorului începând cu secolul al 4-lea. Proiectul ambițios a fost supravegheat de WMF – World Monuments Fund în timp ce Antonia Moropoulou de la Universitatea Tehnică din Atena a condus disciplinar echipele de specialiști ce au participat la restaurarea propriu-zisă.
Miercuri, mormântul Domnului a fost redeschis publicului larg.
Restauratorii, ce au muncit mai mult noaptea astfel încât să nu deranjeze creștinii care se rugau în acel loc sfânt, au ancorat temporar cu cârlige din titan structura în timp ce au scos blocurile de marmură de sub ea pentru a le restaura.
„Am consolidat baza mormântului. Am a trebuit să deschidem și mormântul în sine pentru a permite cimentului să se usuce. Am instalat plăci de piatră noi după ce am întărit structura cu titan.” Spune Moroloulou luni.
„Este pentru prima dată în istorie când am scos marmura din mormânt și am putut astfel investiga piatra pe care, potrivit tradiției creștine, trupul lui Iisus Hristos a fost așezat” spune Kristin Romey scriitor pe teme de arheologie pentru National Geographic.
Din punct de vedere religios, 6 biserici desprinse din creștinism împart acest spațiu sfânt. Este vorba despre catolici, coptici, etiopieni, sirienii ortodocși, armenii și grecii ortodocși. Pentru a păstra neutralitatea locului sfânt, o familie de musulmani deține cheile mormântului timp de generații. Partea bună este că în ciuda diferențelor, toate cele 6 biserici și-au dat mâna pentru această lucrare și au reușit să împiedice mormântul de la prăbușire.