Home WarPress Armata SUA a participat la primul raid aerian din Siria, împotriva ISIS

Armata SUA a participat la primul raid aerian din Siria, împotriva ISIS

867
0
Armata SUA

Luptătorii din Siria au început o operațiune la sol de amploare, ajutați de armata SUA, pentru a recâștiga un baraj esențial de lângă Raqqa, Siria, de la gruparea teroristă ISIS.

Atacul a presupus o operațiune aeriană fără precedent pusă la cale de elicoptere americane ce au aterizat dincolo de linia inamică. Aproximativ 500 de soldați au aterizat cu aceste elicoptere dincolo de Eufrat și lacul Assad pentru a putea ataca barajul controlat de ISIS și orașul vecin din partea de sud.

„Este pentru prima dată când  am condus o operațiune aeriană de atac alături de Coaliția Arabă Siriană și Forțele Democrate Siriene” spune Colonelul Joseph Scrocca. Acesta a spus pentru CNN faptul că operațiunea a fost un „atac îndrăzneț dincolo de liniile inamice”…

Joseph Scrocca nu a spus câte trupe au fost implicate dar o sursă din apropierea armatei americane spune că ar fi vorba despre 500 de soldați trimiși dincolo de liniile inamice. Acest atac a fost susținut cu pușcași marini ce au folosit tunuri M777 și de atacuri cu elicoptere Apache.

Din păcate, după atac ISIS a controlat în continuare barajul, urmând să se dea lupte grele.

„Acolo se află sute de luptători străini, Forțele Democrate Siriene și partenerii noștri au parte de lupte grele. ” spune Joseph Scrocca.

Barajul Tabqa este localizat la 40 de kilometri vest de Raqqa, capitala autoproclamată a Statului Islamic și oferă energie electrică pentru vestul Siriei. Potrivit armatei SUA, zona este sub controlul ISIS din 2013. Recâștigarea acestui baraj reprezintă un pas vital în izolarea orașului Raqqa, izolare care va duce într-un final la eliberarea acestuia. Barajul și terenul din jurul lui reprezintă deocamdată un câmp de luptă dar distrugerea acestui baraj poate duce la o criză umanitară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here