Home WarPress Biblioteca subterană din Siria

Biblioteca subterană din Siria

897
0

Cei care au mers cu mașina prin Siria ultimilor ani, respectiv prin Damasc, Daraya, nu au observat altceva decât nori de fum care se ridică pe alocuri. Aceștia veneau de la armata siriană care asedia de ani de zile anumite părți ale orașului deținute de rebeli. Cei care erau prinși în acest conflict suferă de foame, de sete și sunt adesea răniți.

„Totul e distrus, totul se decojește împrejur. Și frica plutește în aer. Ne este foarte frică” spunea Amjad, un băiat în vârstă de 14 ani care îndura asediul de aproape 4 ani. Dar printre dărâmături, a luat naștere un proiect extraordinar. Pe câmpul de luptă, câțiva oameni – unii rebeli, alții civili – și-au dat mâna pentru a pune pe picioare o bibliotecă subterană. Aceștia au colecționat cărți  de printre ruinele apărute în urma bombardamentelor. Au reușit să creeze un loc liniștit și calm chiar în sânul câmpului de luptă.

Amjad
Amjad

„Existența acestor cărți într-un singur loc, reprezintă o bucurie de nedescris.” Spunea Omar Abo Anas, un luptător rebel ucis în luptă. Acesta mai afirmase faptul că atmosfera din acea bibliotecă încuraja pe ceilalți să muncească și să citească.

Să intri în bibliotecă era periculos, pentru că înseamnă să ieși din casă. Amjad însă devenise unul dintre cei care frecventau foarte des acea locație. El era cel care se ocupa cu catalogarea cărților și cu evidența celor împrumutate.

„Munceam 4 ore în acea bibliotecă, intram la ora 1 și ieșeam la ora 5. Eram responsabil pentru tot” spune Amjad.

Daraya a fost sub asediu timp de 4 ani. la final, mai erau în oraș doar câteva mii de oameni. La finalul lunii august, regimul sirian și rebelii au ajuns la o înțelegere.161005083251-05-syria-underground-library-super-169

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here