Home Tehnologie Astronomii au descoperit cea mai puternică supernovă

Astronomii au descoperit cea mai puternică supernovă

855
0
supernova

O echipă internațională de astronomi au descoperit cea mai mare și strălucitoare supernovă. Explozia a fost de 570 de miliarde mai mare de cât Soarele li de 20 de ori mai mare de cât toate stelele combinate din Calea Lactee, potrivit unei declarații Universității de Stat Ohio. Momentan, cercetătorii doresc să stabilească exact puterea acesteia.

„Este cea mai puternică supernovă pe care am văzut-o vreodată… A depășit toate așteptările și tot ceea ce credeam noi că este posibil” spune  Krzysztof Stanek, astronom la Universitatea Ohio.

Echipa de astronomi a făcut publică descoperirea săptămâna aceasta în revista Science. Explozia și norul de gaze care au rezultat poartă denumirea ASASSN-15lh, după numele echipei de astronomi  care au făcut descoperirea în iunie anul trecut, All Sky Automated Survey for Supernovae.

O supernovă este ceva foarte rar  și de multe ori are urmări dramatice. Include explozia materiei dintr-o stea și poate să fie foarte strălucitoare. Cu cât explozia este mai mare cu atât lumina este mai puternică.

Explozia a creat un nor masiv de gaze  fierbinți  pe care astronomii îl studiază prin telescoape. Nu poate fi văzut cu ochiul liber pentru că se află la 3,8 miliarde de ani lumină distanță de Pământ. Există un obiect situat la 10 mile de centrul norului de gaz pe care astronauții încearcă să îl definească…

„Răspunsul sincer este că în acest moment nu știm care este sursa puterii ASASSN-15lh” spune Subo Dong, autor-lider  pentru publicația Science.

Todd Thompson, profesor de astronomie la Universitatea din Ohio, spune cp acel obiect  din centru poate să fie o stea rară numită „millisecond magnetar”, apărută în urma exploziei unei supernove. Aceasta se învârte suficient de rapid astfel încât să atragă în jur un câmp magnetic.

Pentru acest record de luminozitate, această stea magnetar ar trebui să se învârtă de 1000 de ori pe secundă și să convertească energia rațională  în lumină într-un procent de eficiență de 100%. Dacă nu este vorba despre magnetar, ar putea să fie o reacție nucleară  din jurul unei găuri negre uriașe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here