Home International Supraviețuitorii dezastrului de la Fukushima, după 5 ani de la dezastru

Supraviețuitorii dezastrului de la Fukushima, după 5 ani de la dezastru

797
0
fukushima

În 2011, Japonia a fost zguduită din temelii de un cutremur de 9 grade pe scara Richter, urmat de un veritabil tsunami. Ei bine, nimic noi pentru această țară, cu excepția faptului că de data aceasta, centrala nucleară Fukushima Daiichi avea să fie afectată. Astfel, zeci de mii de oameni au fost pur ți simplu evacuați din acest oraș. 5 ani mai târziu, majoritatea celor care au fost evacuați nu au reușit să se mai întoarcă la Fukushima. Unii dintre ei încă trăiesc în case improvizate la marginea zonei de excludere. Alții, s-au mutat în altă parte a Japoniei unde au început o viață nouă, renunțând pentru totdeauna la ideea de a se mai întoarce la Fukushima.

Operatorul centralei nucleare TEPCO, estimează că curățarea zonei și eliberarea acesteia de pericolul radiațiilor nu va putea fi gata înainte de atenție, anul 2050.

Iată ce au declarat câțiva oameni mutați practic cu totul din Fukushima

1
Maki Yokota în vârstă de 30 de ani și fiul ei Sora Yokota în vârstă de 8 ani

Maki Yokota în vârstă de 30 de ani și fiul ei Sora Yokota în vârstă de 8 ani: „Vreau să mă întorc în orașul meu natal, dar nu este posibil. Sunt prea multe radiații. Orașul Futaba este locul nașterii copilului meu  și nu mai putem trăi acolo”. Tânărul de 8 ani declară pentru CNN: „Privesc trenul care trece zilnic pe lângă fosta mea casă. Vreau să mă întorc la școală și la prietenii mei.”

Soichi Saito în vârstă de 65 de ani, declară: „Încă sper, deși știu că în realitate nu ne vom mai putea întoarce acolo. Guvernul japonez ne-a spus că acea centrală nucleară va fi un lucru bun pentru noi, cei care locuiam în zonă. Când dezastrul a avut loc, nu au știut să îl gestioneze. Sunt trist, sunt gol”…

2
Soichi Saito

Setsuko Matsumoto în vârstă de 65 de ani, declară: „Locuiesc singură acum. Familia mea locuiește în alte părți. Înainte de dezastru, locuiam cu toții împreună în orașul Futaba la o distanță destul de mica unii față de alții. Acum, e mult mai greu să ne vedem”

3
Setsuko Matsumoto

FOTO: CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here