Un tribunal din Japonia a ordonat închiderea unei centrale nucleare miercuri, pentru prima data în istoria țării. Ordinul, dat după ce câțiva locuitori din zona centralei au depus plângeri, vine cu câteva zile înainte de celebrarea a 5 ani de la celebrul cutremur responsabil cu dezastrul de la Fukushima.
Operatorul centralei Kansai Electric Power Co – KEPCO, a suspendat activitatea reactorului numărul 3 al centralei nucleare de la Takahama după ce tribunalul Ohtsu a emis ordinul de încetare a activității.
Reactorul nuclear numărul 3 al centralei de la Takahama este unul dintre cele două reactoare ce funcționează sub noile standarde adoptate de guvernul japonez în urma dezastrului de la Fukushima din 2011. Operatorul KEPCO susține că va contesta decizia în instanță de urgență.
Acest reactor nr. 3 și-a reluat activitatea în luna ianuarie a acestui an și este cel de-al doilea reactor care este suspendat în ultimele două luni. Reactorul nr. 4 a fost suspendat în luna februarie a acestui an din cauza unor probleme chimice.
Japonia a permis reactoarelor nucleare să funcționeze în continuare după dezastrul din 2011 din cauza faptului că închiderea temporară a unor centrale nucleare a dus la creșterea ridicolă a facturilor la utilități pentru populație.
Bineînțeles, decizia a fost una destul de criticată, 70% din populație se opune planului de expansiune al centralelor nucleare în Japonia. Se pare că oamenii doresc siguranță mai presus ca orice.
Înainte de dezastrul de la Fukushima, 30% din întreaga cantitate de energie electrică în Japonia provenea de la centralele nucleare.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în final cu industria nucleară într-o țară destul de instabilă precum Japonia. Deocamdată în Europa nu sunt probleme cu această latură a industriei, însă e lucru știut faptul că se dorește migrarea către producția de energie pe căi alternative, verzi.