Home International Vaticanul deschide arhivele secrete despre WWII și Papa Pius

Vaticanul deschide arhivele secrete despre WWII și Papa Pius

806
0

Papa Francis a anunțat faptul că Vaticanul va deschide anul viitor arhivele secrete din era celui de-Al Doilea Război Mondial care conțin controversele legate de Papa Pius al 12-lea.

Este vorba despre anii 1938-1958 concretizați în câteva sute de scrisori, înregistrări video și discursuri. Criticii lui Pius spun că nu a făcut suficient pentru a combate ridicarea fascismului în Germania și Italia.

Cei care-l susțin spun că acesta a salvat foarte mulți evrei de la moarte în timpul Holocaust-ului. Adevărul? Probabil este undeva pe la mijloc.

La anunțarea deschiderii arhivelor, Papa Francis a spus faptul că acești critici ai lui Papa Pius al 12-lea au anumite prejudecăți sau sunt exagerați.

„Cu siguranță, cu ajutorul cercetătorilor istorici, vom știi cum să evaluăm noile date și sper că vom reuși să facem lumină. Am luat această decizie la îndrumarea colaboratorilor apropiați dar și cu inima. Biserica nu se teme de istorie, din contră, o iubește” spune Papa Francis. Documentele din timpul acelui pontificat nu se află doar la Arhivele Secrete, dar și la Secretariatul de Stat  sau la Congregation for the Doctrine of the Faith.

Toți ofițerii de la Vatican vor deschide aceste arhive pentru cercetători și pentru presă în data de 2 martie 2020. Pentru a strânge această arhivă, a fost nevoie de munca a 12 oameni timp de 12 ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here