O lună de mici dimensiuni a lui Neptun a fost recent descoperită și astronomii ar avea indicii clare că aceasta ar fi suferit „o avarie” cu mult timp în urmă. În plus, există posibilitatea să mai existe și alte luni de genul acesta în jurul planetei care așteaptă să fie descoperite.
Această lună a fost zărită pentru prima dată de către astronomi în 2013 cu ajutorul telescopului HUBBLE al celor de la NASA. Luna a fost numită Hippocamp, după un monstru al apelor din mitologia greacă.
Numele se potrivește destul de bine, toate cele 13 luni ale lui Neptun poartă nume de zei sau monștri ai apelor din mitologia greacă. Hippocamp este o lună de foarte mici dimensiuni, are un diametru de doar 33.6 kilometri. Fiind atât de mică, ea nu poate fi studiată de pe Terra, însă cu ajutorul telescopului Hubble, astronomii au reușit s-o studieze destul de bine în ultimii ani.
Astfel, ei au aflat dimensiunea și care este orbita ei în jurul planetei Neptun. „Am făcut o analiză completă a acestui obiect cosmic, așa că știm cu exactitate care este traiectoria sa” spune Mark Showalter, cercetători SETI Institute care a descoperit pe Hippocamp. Înainte de această descoperire, responsabilă pentru identificarea lunilor lui Neptun era sonda Voyager 2, care a trecut pe lângă această planetă îndepărtată în drumul său spre marginea sistemului solar. Descoperirea Hippocamp a fost neașteptată, neprevăzută.
În 2013, Showalter studia niște fotografii din jurul planetei Neptun pentru a face lumină în ceea ce privește formațiunile ciudate numite „arcs”. Aceste „arcs” sunt niște inele subțiri precum cele din jurul planetei Saturn dar care în cazul lui Neptun, nu sunt conectate de jur împrejur. Hippocamp ar fi luat naștere în primele zile de viață ale sistemului nostru solar, când locația era o zonă destul de volatilă. Foarte multe comete dădeau târcoale planetelor și se pare că una dintre aceste comete s-a lovit de Proteus. În urma coliziunii, din Proteus s-a desprins Hippocamp.