Naveta Dawn a celor de la NASA a rămas fără combustibil și a pierdut astfel legătura cu cercetătorii de pe Terra. Misiunea Dawn ajunge la final după 11 ani de activitate, timp în care a parcurs 4.3 miliarde de mile, 6.9 miliarde de kilometri, către două dintre cele mai mari obiecte din sistemul nostru solar, din centura de asteroizi. Naveta Dawn a vizitat în trecut pe Vesta și Ceres, devenind prima navetă cosmică ce-a reușit să orbiteze două destinații aflate ma mare distanță una față de cealaltă.
Este cea de-a doua misiune NASA care rămâne fără combustibil în doar câteva zile, Telescopul Kepler de asemenea și-a încheiat activitatea recent.
„Astăzi sărbătorim finalul misiunii Dawn. Informațiile acumulate de această probă în cei 11 ani de activitate au contribuit decisiv atât la dezvoltarea tehnologiei moderne dar și la înțelegerea istoriei și evoluției propriului sistem solar” spune Thomas Zurbuchen, administrator al Science Mission Directorate, NASA, Washington.
Vesta și Ceres sunt considerate două capsule ale timpului, ce datează de la începuturile sistemului solar.
Experimentele pe care proba Dawn le-a făcut de-a lungul timpului a permis astronomilor să examineze modul în care cele două roci s-au format șli au evoluat, scoțând la iveală și faptul că planetele pitice pot găzdui oceane.
Vesta s-a format probabil în interiorul sistemului solar și a stat între Marte și Jupiter, evoluând ca restul planetelor de rocă dimprejur. Craterele sale au furnizat o hartă a impacturilor, sugerâțnd că planetele de mari dimensiuni s-au ciocnit de ea. Tot aceste date au demonstrat faptul că planetele au luat naștere în dimensiuni mari, nu au acumulat material pe parcurs ce timpul a trecut.