Home International NASA lansează proiectul GOLD. Start în studiul ionosferei

NASA lansează proiectul GOLD. Start în studiul ionosferei

737
0
gold

NASA a lansat joia trecută o nouă misiune cu scopul de a examina zona dintre atmosfera Terrei și începutul cosmosului, unde orbitează sateliții de obicei. Numită Misiunea GOLD – Global-scale Observations of the Limb and Disk – este prima misiune științifică a celor de la NASA prin care pun instrumente pe sateliți comerciali. Limita dintre atmosferă și cosmos este importantă atât timp cât este casa comunicațiilor umane. Toate informațiile sunt transmise prin telefonie mobilă și date GPS, alături de semnale radio după care sunt ghidate avioanele și vapoarele. Tot în acea zonă se află situată și Stația Spațială Internațională unde o grupare de astronauți trăiește permanent de ani de zile.

Misiunea GOLD va investiga modul în care inetracționează această atmosferă superioară cu soarele, magnetosfera și atmosfera inferioară. Cu cât știm mai multe detalii despre ionosferă, despre atmosfera superioară a Terrei aflată la incidența cu cosmosul, cu atât vom putea avansa mai mult tehnologic. Acest mediu este într-o dinamică continuă, mereu apar schimbări și pot apărea interferențe cu undele radio ce coboară spre Terra de la sateliți. Misiunea GOLD va studia modul în care aceste schimbări de la marginea atmosferei afectează viața noastră de zi cu zi.

„GOLD va încerca să înțeleagă care sunt cauzele pentru schimbările apărute în ionosferă, atât pe parte de radiații solare cât și pe parte de magnetosferă. Rezultatele ne vor ajuta să prezicem vremea în cosmos așa cum reușim astăzi să prezicem vremea pe Terra. Pe viitor vom putea știi din timp și ne voim putea proteja de anumite evenimente capabile să defecteze sateliții sau să cauzeze probleme astronauților de pe Stația Spațială Internațională” spune NASA într-o declarație.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here