Home Lifestyle Case istorice din Marea Britanie – arhitectura secolelor 15-20

Case istorice din Marea Britanie – arhitectura secolelor 15-20

896
0
Case istorice din Marea Britanie

Când vine vorba despre evidențiat frumusețea caselor istorice din Marea Britanie, expertul în design interior David Mlinaric și-a pus o întrebare simplă: „De unde să încep?”.

În noua sa carte intitulată „Great English Interiors”, produsă cu fotograful Derry Moore, designerul aduce în discuție cinci secole de design interior pur englezesc, de la sufrageriile ravisante ale Waddesdon Manor – inspirate de apartamentele de la Versailles ale lui Ludovic al 14-lea – până la holul alb construit pentru primul Prim Ministru al țării.

„Povestea interioarelor domestice din Anglia începe în secolul 15. Până atunci, casele, castelele, erau construite cu scopul de a ofer adăpost împotriva atacurilor” spune Mlinarc. Haddon Hall este una dintre puținele case datate din secolul 15 care încă mai stă în picioare și care a rămas decorată specific acelor vremuri. Fiind înconjurată de două curți cu deschidere către sala de banchete, clădirea are la interior foarte mult lemn, piatră și gips, fără coloranți artificiali.

Secolele 16 și 17 au fost foarte importante pentru arhitectura britanică, ajutată oarecum și de boom-ul imobiliar care apăruse. Când Henry al 8-lea a desființat mănăstirile și a stopat construcția de noi biserici, oamenii care aveau bani au început să construiască niște clădiri mari, grandioase, impunătoare.

Erau niște clădiri ce reprezentau puterea financiară a proprietarilor, dar și istorie, tradiție. Secolul 20 a fost însă o perioadă confuză pentru arhitectura interioară britanică. Au apărut case cu influențe atât moderne cât și tradiționale rezultate în urma războiului stilurilor ce tocmai se încheiase în secolul 19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here