Scandalul Cambridge Analytica a zdruncinat din temelii brandul Facebook, potrivit surselor din interiorul companiei. Va fi nevoie de un efort uriaș pentru a restabili încrederea oamenilor în Facebook, în ceea ce privește protecția datelor și intimitate. Observatorii exteriori cred că legi noi trebuie impuse, cu toate că CEO Mark Zuckerberg nu pare să ia nicio măsură în acest sens.
Scandalul scoate în evidență încă o problemă adânc înfiptă în ADN-ul companiei: faptul că a făcut o afacere din exploatarea datelor utilizatorilor. Printre altele, Facebook face bani din colectarea de date de la utilizatori și vânzarea acestor date către dezvoltatorii de aplicații și companiile de publicitate. Evident, cei care cumpără date de la Facebook le vând mai departe și etc.
Cel mai interesant aspect legat de scandalul Cambridge Analytica este faptul că scurgerea de informații nu a fost scurgere deloc. Totul s-a întâmplat legal, conform politicii Facebook. Aleksandr Kogan, profesor universitar la Cambridge, a reușit să acceseze datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook prin crearea unui sondaj de opinie la care au participat 270.000 de persoane.
Facebook a oferit datele lui Kogan nu au fost doar ale celor care au completat formularul, ci și datele prietenilor acestora. Într-o declarație, Facebook a afirmat: „Kogan a făcut rost de aceste date în mod legal, prin canalele corecte create de dezvoltatorii Facebook de-a lungul timpului”. Singura regulă încălcată de Kogan a fost înstrăinarea datelor primite către terți, inclusiv Cambridge Analytica.
Cambridge Analytica reprezintă o companie de colectare a datelor politice fondată de fostul ajutor al lui Donald Trump, Steve Bannon, alături de conservatorul Robert Mercer.