Home Economic Bugetul lui Trump va privatiza operațiunile Stației Spațiale Internaționale

Bugetul lui Trump va privatiza operațiunile Stației Spațiale Internaționale

864
0
Bugetul

Administrația Trump dorește ca de operațiunile Stației Spațiale Internaționale să se ocupe de acum înainte sectorul privat. Sub propunerea de buget lansată de Administrație luni, NASA va înceta să mai plătească pentru Stația Spațială Internațională din anul 2025.

Propunerea scoate la iveală dorința de a cheltui 150 de milioane de dolari în 2019 pentru a încuraja dezvoltarea comercială și pentru a încuraja companiile private să preia controlul.

Administrația dorește să se axeze pe explorarea cosmosului, să trimită oameni pe lună și probabil pe Marte. Pentru aceste acțiuni, este nevoie de un buget de 10 miliarde de dolari.

Casa Albă s-a gândit să ceară 19.6 miliarde de dolari pentru NASA, cu 2.6% mai mult decât în anul fiscal curent. Săptămâna trecută, administrația a decis să mai ceară 300 de milioane, ducând suma totală la 19.9 miliarde de dolari. Ei bine, noua propunere nu are ca scop abandonarea proiectului, ci preluarea lui de către companiile private.

Deocamdată este incert ce anume va face NASA după anul 2025. Cum nu este sigur nici faptul că NASA ca cheltui 150 de milioane de dolari pentru dezvoltarea comercială.

Oricum, dorința de a privatiza Stația Spațială Internațională nu e ceva șocant, zvonuri despre stoparea susținerii federale circulă de multă vreme.

Pentru cei care nu știu, Stația Spațială Internațională este de fapt un parteneriat internațional. Nu se cunoaște care va fi impactul privatizării părții americane pentru celelalte state.

Și nici sectorul privat nu este atât de încântat de această decizie. Commercial Spaceflight Federation, ce are la bază companii precum SpaceX a lui Elon Musk sau Blue Origin a lui Jeff Bezos, a afirmat faptul că tăierea fondurilor guvernamentale pentru Stația Spațială Internațională înainte de 2028 nu va permite sectorului privat suficient timp de tranziție.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here