Home Lifestyle Hampi – orașul antic al zeilor, regilor și ruinelor

Hampi – orașul antic al zeilor, regilor și ruinelor

1145
0
Hampi

Localizat în statul Karnataka, la 8 ore de capitala Bangalore, Hampi – un nou sit ocrotit UNESCO – era cândva baza imperiului Vijayanagara. Ales drept capitală în anul 1336 de către regele Harihara, Hampi a început să crească și să devină un oraș din ce în ce mai bogat până în anul 1565 când a fost jefuit și ulterior abandonat. Despre Hampi, se crede că este Kishkindha, un regat al maimuțelor evidențiat în Ramayana, un document literar hindus destul de important atestat cu mult înaintea Imperiului Vijayanagara și care povestește despre Prințul Rama care-și salvează soția Sita din mâinile regelui demon Ravana, cu mii de ani în urmă. Tot aici, zeița Pampa fiica lordului Brahma, a impresionat atât de tare pe lord Shiva încât acesta a decis să o ia de nevastă.

Astăzi, cetățenii din Hampi trăiesc în umbra unor regate Hindu extraordinare din sub-continentul indian și care supraviețuiesc din agricultură  – trestie de zahăr și banane – dar și din turism. Chiar dacă orașul pare să se dezvolte și să capete tot mai mult interes pentru turiști, această regiune clar nu se va mai bucura niciodată de popularitatea pe care a avut-o în trecut.

Ca să ajungi la Hampi nu e chiar simplu. Cea mai apropiată gară se află în orașul Hospet, la o oră jumătate. Se poate lua și un autobuz de la Bangalore, dar durează mai mult. Apoi, odată ajunși în Hampi, trebuie să fiți pregătiți pentru mers pe jos. Sunt multe de vizitat, cel puțin 1600 de monumente, statui, fortărețe, temple, locații regale și multe altele. Există chiar și un staul pentru elefanți. Aceste monumente au fost împărțite în două: Centrul Sacru și Centrul Regal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here