Ce ai face dacă ai fi băgat în închisoare timp de 17 ani pentru o crimă pe care a comis-o cineva care seamănă cu tine? Exact asta a pățit Richard Jones în 1999. Pe 8 iunie acesta a fost eliberat după ce o echipă a Project for Innocence de la Universitatea din Kansas a descoperit problema.
În 1999, avocatul lui Richard a spus la tribunal faptul că un grup de 3 persoane care doreau droguri l-au acostat și l-au rugat să le facă rost de narcotice. Richard a acceptat dar le-a spus că trebuie să îi dea banii înainte. Astfel, grupul a mers la un Walmart din apropiere unde Rick (unul dintre cei trei care doreau droguri) a încercat să fure poșeta unei femei. Aceasta a ripostat și s-a ținut de poșetă, însă Rick a reușit să fugă cu telefonul ei mobil.
Pentru că femeia a căzut și s-a lovit la genunchi, fapta a fost încadrată la tâlhărie. Un martor a reținut numărul de înmatriculare al mașinii implicate în acest jaf, număr care i-a dus pe polițiști la ușa lui Rick. Cel care conducea acea mașină a fost pus să recunoască fotografia lui Rick iar când a ajuns la fotografia 202, l-a văzut pe Richard Jones și l-a confundat cu Rick Amos.
Din păcate, pentru judecători nu a contat faptul că Richard avea un alibi solid (în acea seară a comiterii jafului el se afla la sora lui) și a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu executare doar pentru că avea condamnări precedente.
Craig de la Project for Innocence a pornit această anchetă pentru că a observat faptul că sentința fusese dată doar pe baza martorilor oculari, ce au și spus de altfel că Richard semăna cu făptașul dar nu era el. Apoi. Craig a pus cap la cap toate detaliile și cazul a apărut din nou în fașa judecătorilor, Richard Jones fiind de asemenea eliberat.