Home Tehnologie Rezultatele primei misiuni Juno: Jupiter nu e cum se așteptau cercetătorii

Rezultatele primei misiuni Juno: Jupiter nu e cum se așteptau cercetătorii

1159
0
Jupiter

Sub norii groși, Jupiter a reușit să ascundă de astronomi toate secretele sale. Sonda Juno a celor de la NASA a reușit însă pentru prima dată să treacă de bariera de nori și să aducă cercetătorilor niște date destul de ciudate, la care aceștia nu se așteptau. Sonda Juno a fost lansată în august 2011 și de atunci se învârte în jurul lui Jupiter, adunând informații importante. O dată la 53 de zile, Juno scanează planeta de la nord la sud timp de două ore pentru a colecta noi statistici.

„Datele primite de la Juno diferă destul de mult de ceea ce ne-am fi așteptat. Am crezut că în interior este o planetă uniformă și plictisitoare. Ceea ce am descoperit este departe de aceste gânduri. Jupiter este o planetă foarte complexă. Polii planetei nu arată deloc cum ne-am fi imaginat noi.” spune Scott Bolton, cercetător NASA pentru proiectul Juno.

În timpul orbitarii și studierii planetei, Juno a scos la iveală faptul că la poli, acele ovale nu sunt altceva decât cicloane uriașe care călătoresc cu o viteză de 870 mile pe oră. Sonda a putut investiga stratul de nori al planetei și a descoperit amoniac alături de fenomene meteo violente. Aceste cicloane vor fi analizate de către cercetători și se va vedea dacă sunt asemănătoare cu Great Red Dot, observabil de către astronomi de peste 300 de ani.

„Am aflat cum se formează aceste cicloane, cât de stabilă este configurația și de ce polul nord al planetei nu seamănă cu cel din sud.  Momentan ne întrebăm dacă acesta este un sistem dinamic ce poate fi observat doar anul acesta, sistem care se va schimba peste ceva timp. Partea bună este că atunci când vedem acei nori de amoniac și gheață solidă, ne dăm seama de modul în care planeta Jupiter funcționează” continuă Bolton.

Juno a mai scos la iveală faptul că planeta Jupiter are un câmp magnetic de 10 ori mai mare decât cel de pe Terra, de două ori mai puternic decât cel anticipat. Câmpul gravitațional a fost și el măsurat, fapt ce a permis cercetătorilor să afle dacă planeta are un miez solid. NASA are un interes sporit pentru planeta Jupiter pentru că aceasta a fost prima formată în sistemul nostru solar și ne poate oferi informații despre începuturile noastre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here