Taxa vamală aplicabilă importurilor de autoturisme din Mexic nu-i sperie pe liderii acestei industrii. Într-o discuție cu investitorii pe care Trump a avut-o joi dimineață, CEO Fiat Chreysler Sergio Marchionne spune că este oarecum îngrijorat de această taxă vamală, dar că a fost și încurajat de Trump prin intermediul altor politici precum cele fiscale, în urma cărora vor scădea taxele.
„Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, inclusiv reducerea taxelor, aceste lucruri vor fi undeva la urmă. Politica abordată de domnul Trump este de apreciat” spune Chreysler Sergio Marchionne.
CEO Ford, Mark Fields, de asemenea lăudat inițiativa Președintelui Trump expusă joi: „Cred că vom fi foarte concentrați pe politicile investițiilor și pe crearea de locuri de muncă în industria americană” a afirmat acesta.
Oricum, producătorii se tem deocamdată de faptul că nu sunt conștienți de modul în care vor fi impuse noile politici.
„Chiar dacă am fost la Washington de două ori până acum, nu cunosc legile care vor fi puse în vigoare până în anul 2018” afirmă Marchionne.
Acesta a mai adăugat faptul că Fiat Chrysler dorea să aducă joburile din Mexic înapoi în SUA de ani de zile, în special pentru construcția camionetei Ram 1500, mașină care se produce în acest moment într-o fabrică din Saltillo. Deocamdată nu există semnale foarte clare de a începe mutația fabricii, dar dacă propunerile lui Trump se vor adeveri, Marchionne spune că va începe demersurile.
„Dacă suntem motivați și cu altceva nu doar cu vorbe, mutarea fabricii ar putea fi foarte rapidă” adaugă Marchionne.
Joi, Fiat Chrysler a prezentat câștigurile pe 2016. A mai anunțat de asemenea că 40.000 de muncitori din fabricile americane vor primi un plus de 5000 de dolari următoarea lună pe lângă salarii, parte din acest profit, un record de când Fiat a cumpărat uzinele Chrysler în 2009, uzinele aflate în faliment.