Aceste imagini par să fie desprinse parcă din conceptul numit timp. Aceste culori ale secolului 19 scot în evidență o civilizație mult mai veche din Africa de Nord. Aceste imagini extraordinare scoase din Library of Congress, surprind un pic de istorie din secolul 20. Datate probabil pe la 1899, autorii lor sunt necunoscuți în timp ce practica acestor lucrări este de asemenea depășită de vremuri.
Numite „photochroms”, o formă de fotolitografie, aceste portrete foarte detaliate care surprind viața din Africa de Nord sunt o călătorie în timp în zone uitate. Secolul 19 a fost o perioadă de explozie industrială, în care ingineria s-a dezvoltat foarte mult pe toate planurile. Lumea s-a deschis precum un evantai pentru că era mult mai simplu să călătorești cu trenurile.
Astfel, s-au instalat și coloniile prin Africa, de la Agra la Algires, în timp ce turiștii europeni călătoreau pur și simplu de plăcere prin toată Europa. Până la finalul secolului, europenii instalau aparate foto prin toată America de Nord, surprinzând scene ale orașelor coloniale. Egiptul a fost un protectorat britanic, Algeria o colonie franceză, Tunisia protectorat francez în timp ce Marocul chiar dacă nu devenise protectorat spaniol și francez, se bucura de un aval de turiști europeni. Libia nu se unificase, rămăsese parte a Imperiului Otoman.
Aceste fotografii numite „photochroms”, au fost dezvoltate în Elveția în 1890, după vreo 10 ani de cercetare și a fost o descoperire uriașă în lumea fotografiei, potrivit lui Helena Zinkham, șef pentru divizia de imprimeuri și fotografii a Library of Congress.
„Multă lume are impresia că fotografiile vechi erau alb-negru dar de fapt, fotografia color exista cam tot de pe vremurile în care a fost inventată fotografia în sine. Ca să faci o fotografie photochrom, iei negativul și îl expui pe piatră sau zinc, pe o suprafață de asemenea plată” spune aceasta.