Dacă secolul 19 a fost secolul oțelului și al fierului, secolul 20 a fost al betonului, ar putea secolul 21 în care trăim să fie al unul material nou? Aceasta este întrebarea pe care arhitectul Alison Brooks o adresează prin intermediul „The Smile”, o construcție din lemn de-a sa expusă în Londra.
„The Smile” (Zâmbetul) este construit din tulipwood (un lemn din pădurea tropicală australiană) are 34 de metri lungime, 3.5 metri înălțime și reprezintă un tunel rectangular care se curbează către cele două capete. În interior, există foarte multe găuri ovale prin care se poate vedea în exterior, în timp ce atmosfera este „aprinsă” de o lumină portocalie. „The Smile” este cea mai complexă structură construită din CLT – cross-laimnated timber (cherestea laminată) din lume și cea mai interesantă afișată la festivalul London Design Festival…
„Această structură va deschide noi orizonturi, va aduce arhitecturii noi posibilități. „The Smile” scoate în evidență posibilitatea de a construi clădiri din lemn în totalitate” spune Brooks.
Cheresteaua are multe proprietăți din cauza cărora reprezintă o alegere perfectă pentru constructori și arhitecți. CLT este simplu de produs în fabrică și simplu de asamblat la fața locului, pe șantier.
„O clădire care are în componență CLT e ca un pachet uriaș de mobilă ce trebuie asamblată. Din această cauză, industria constructoare s-a îndrăgostit de CLT. Este foarte simplu de transportat, de ridicat cu macaraua și de asamblat” spune Andrew Lawrence, specialist în cherestea.
Dar nu este pentru prima dată când este folosit acest concept de CLT în construcții, până în prezent fiind conceput din lemn moale precum cel de molid, abia de acum înainte se va beneficia de avantajul lemnului de esență tare.