Home International Sicriu de mici dimensiuni scoate la iveală cea mai „tânără” mumie din...

Sicriu de mici dimensiuni scoate la iveală cea mai „tânără” mumie din lume

1172
0
sicriu

De peste 100 de ani, acest sicriu ascunde un secret uriaș: cea mai tânără mumie din Egiptul antic. Arheologii englezi au descoperit săptămâna aceasta că dețineau un sicriu în miniatură ce conținea cel mai mic fetus uman mumificat din istoria Egiptului antic.

„Descoperirea se bazează pe faptul că este vorba despre un făt de doar 16-18 luni de gestație ” spune Universitatea Cambridge într-o declarație.

Sicriul, făcut din lemn de cedru, datează din anii 644-525 ÎH și scoate în evidență ritualurile înmormântării în Egiptul antic de la vârste foarte fragede.

De unde provine mai exact acest mini sicriu?

Sicriul în miniatură a fost excavat din orașul egiptean Giza, în 1907. Ei bine, timp de peste 100 de ani cercetătorii l-au lăsat uitării, crezând că din cauza dimensiunii ar conține organe interne mumificate. Ei bine, o radiografie cu raze X făcută la muzeul Fitzwilliam, nu a rezolvat misterul. O scanare micro GT la departamentul de zoologie a Universității din Cambridge a elucidat însă misterul ceva mai târziu, dezvăluind imagini cu mica mumie…

„5 degete la fiecare mână și la fiecare picior, alături de oasele lungi de la mâini și picioare erau foarte vizibile. Deși craniul moale și pelvisul s-au prăbușit, restul informațiilor ne duce cu gândul că fătul avea undeva la 18 luni” spune Universitatea din Cambridge.

Fătul, al cărui gen este neclar, se consideră a fi rezultatul unui avort. Din păcate, arheologii nu au putut stabili de ce sarcina nu a fost dusă la capăt.

Nu e prima dată când se descoperă fetuși mumificați în Egipt. De exemplu, 2 fetuși au fost descoperiți în mormântul lui Tutankamon.  Aceia au fost estimați la 25 și 37 de săptămâni.160513011109-mainmummy-super-169

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here